Olcsóbb és rövidebb kampány kell

2009. október 30.
Ossza meg ismerőseivel!

    Nyitrai Zsolt elmondta, hogy a Fidesz és a KDNP által támogatott törvényjavaslatban, melyet hétfőn be is nyújtanak az Országgyűlésnek, többek között a kampányköltségek csökkentése, valamint a választási időszak lerövidítése szerepel. A Fidesz kampányszámla bevezetését javasolja a következő évi választási kampányban, melyet az Allami Számvevőszék ellenőrizne. Közölte: pártja és a KDNP is elfogadhatatlannak tartja azt a javaslatot, ami a pártok kampányra fordítható költési keretét akár ötszörösére emelné meg.
     
    Nyitrai Zsolt tájékoztatott arról is, hogy a törvényjavaslat szerint a kampányidőszakban, országos kereskedelmi médiában a jelölő szervezetek nem adhatnának fel hirdetéseket, és csak minimális kampánycsend lépne életbe a médiában. Beszélt arról is, hogy a tervezetnek része a kormánystop intézménye, mely azt jelenti: a kormányzat, a minisztériumok, az állami vállalatok egy meghatározott időszakban nem adhatnának fel önmagukat népszerűsítő hirdetéseket.

    Vejkey Imre, az Országos Választási Bizottság (OVB) KDNP által delegált tagja a részletekről szólva elmondta: a Fidesz-KDNP szövetség egy harmincnapos kampányidőszakot javasol a törvénytervezetben. Kiemelte azt is: a kormánystop időszaka azonban hosszabb lenne, az Országgyűlés megválasztását követő negyedik év január elsejétől lépne hatályba.
        
    A KDNP-s delegált emlékeztetett arra: a Velencei Bizottság még 2005-ben adta ki azon nyilatkozatát, mely szerint a választást megelőző egy éven belül nem lehet módosítani a választási törvényt. A bizottság nyilatkozatának figyelembevételével a választási eljárásról szóló törvény csak olyan kérdésekben módosítható, mint amit a Fidesz-KDNP törvénytervezete tartalmaz.
       
    A Fidesz-KDNP által kidolgozott törvényjavaslat elfogadásához kétharmados támogatottságra van szükség az Országgyűlésben.

    (Forrás: MTI)