Győzelemre vinni Magyarország ügyét

2009. október 23.
Ossza meg ismerőseivel!

    Lehet a nép ellenére kormányozni, de az olyan kormányokat, amelyek megrövidítik az embereket, eléri a végzet – mondta Orbán Viktor a Fidesz 1956-os forradalomra emlékező ünnepségén, az újjáépített nagytétényi országzászló emlékművének felavatásán. Eljön az az idő, amikor vállalni kell a felelősséget a hivatali visszaélésekért is – tette hozzá.

    A politikus közölte: nekünk, akik felelősséget érzünk Magyarország sorsáért, immár nem az a dolgunk, hogy a bajokon rágódjunk, hogy emésszük magunkat az elpazarolt évek miatt, hanem hogy végigvigyük, amivel a történelem megbíz bennünket, hogy legkésőbb öt hónap múlva győzelemre vigyük Magyarország ügyét, aztán újjáépítsük Magyarországot. 

    A pártelnök szerint küzdelmük igazi nehézsége abban rejlik, hogy nem a választásokig tart, a célja pedig nem pusztán a választások megnyerése, az csupán egy nélkülözhetetlen lépcsőfok.  Orbán Viktor szerint ráadásul a múlt, azaz a mostani jelen gáncsolni próbál majd ott, ahol tud, hiszen vissza akar majd térni.

    Amikor felvonnak egy zászlót, az két dolgot jelenthet szerinte: vagy azt, hogy lezárult egy küzdelem, vagy azt, hogy éppen most kezdődik. Orbán Viktor kijelentette: a mostani alkalom egy új küzdelem kezdete.

    A pártelnök kijelentette: 1956 példája azt mutatta meg, hogy Magyarország igazi hangja a józan ész hangja, nem a szélsőség, nem a diktatúra, nem a pénz, nem a gyűlölet hangja, hanem a józanul cselekvő, gondolkodó magyar emberek hangja. Én ezt a hangot hallom ma is – fogalmazott Orbán Viktor.

    Az 1990-ben összeült első szabad Országgyűlés az 1956-os forradalom alapján állt, majd hozzáfűzte: olyan új kormányt szeretne látni Magyarország élén, amely hivatását az ,56-os fundamentumokon állva teljesíti be.

    A pártelnök véleménye szerint az embereket ma összeköti az, hogy az elkerülhetetlenül bekövetkező változástól mindenki józan megoldást vár: a szélsőségek ugyanis nem hoznak alkotó korszakot, csak szembefordítják egymással az embereket, ezzel szemben a józan ész képes egységet teremteni. Mint fogalmazott: a józan ész erős, a szélsőség viszont erőtlen, rombol, amikor a diktatúra ruhájába bújik, amikor a pénzügyi diktátumoknak veti alá az emberek életét, amikor kormányoz, és amikor költségvetést eszkábál az Országgyűlésben.

    Pénteken 18 órától a Hír Televízió sugározza Orbán Viktor nagytétényi ünnepi beszédét. A műsort szombat este 22 órától, illetve vasárnap 15 órától is megismétlik.

     

    +

    A Fidesz és a KDNP politikusai elhelyezték az emlékezés koszorúit az Új köztemető 301-es parcellájában az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján. A KDNP politikusai közül Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke és Halász Zsuzsa, a párt szóvivője rótta le kegyeletét az emlékhelyeken. A Fidesz nevében Pokorni Zoltán alelnök, Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke és Iván László országgyűlési képviselő koszorúzott a központi emlékműnél, Nagy Imre miniszterelnök sírjánál és a 298-as parcellában is.

    Nem a nemzetben van a hiba! – kopjafaállítással ünnepelt Balf

    Kopjafaállítással és ünnepi műsorral emlékezett Balf közössége az 1956. évi forradalom és szabadságharc évfordulójára a helyi Templom téren. Közösségeink élete is azt mutatja, hogy Széchenyivel szólva: ,,nem a nemzetben van a hiba”, ezért abban is biztosak lehetünk, hogy ha összefogunk, akkor meg tudjuk állítani életünk, közösségeink, hazánk lezüllesztését. Nem tűrhetjük, hogy ,,egy hitvány kormány” a helyén maradjon. A hazugságban nem lehetünk bűnrészesek – hangsúlyozta beszédében Firtl Mátyás, a környék kereszténydemokrata országgyűlési képviselője, az ünnepség szónoka.

    Elsőként Nagy Balázs, a Balfi Kulturális Egyesület elnökének az emlékoszlop létrejöttének körülményeiről szólt az egybegyűltekhez. Az alkotást Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője és Kocsis János, a helyi részönkormányzat elnöke közösen leplezte le.. A kopjafát Vinkovits József, helyi fafaragó készítette. Az emlékoszlopot Németh Antal római katolikus esperes-plébános szentelte fel. Márai Sándor: Mennyből az angyal című versének elhangzását követően Kincses Ferencné, az emlékoszlop legfőbb támogatója mondta el gondolatait.

    1956 mának szóló üzenetét Firtl Mátyás fogalmazta meg ünnepi beszédében:

    Együtt vagyunk itt, ahogy az ünnephez illik. Együtt vagyunk az 1956-os forradalom évfordulóján, hogy együtt emlékezzünk a magyarság XX. századi legnagyszerűbb tettére.

    Önök, balfiak erre az ünnepre emlékművet állítottak. A helyi közösség részéről ez egyértelmű jelzés és üzenet arra, hogy maradandónak, örökérvényűnek és példának tartja 1956 örökségét és szellemét.

    Sopronban zajlanak az ünnepségek, és Balf közigazgatásilag Sopronhoz tartozik, de a balfiak, összetartó közösségként tudják, hogy ezt az ünnepet ránk bízták. Ezért Balf a maga közösségében is ünnepet tart, mi több emlékművet is állít. Ezért ennek a mai napnak itt Balfon az is üzenete, hogy ötvenhat becsülete a mi gondunk kell, hogy legyen. Közösségként és személy szerint is.

    Későbbi korok ítélni fognak fölöttünk, abban, hogy továbbörökítettük-e üzenetét, szellemiségét és főleg abban fognak ítélni, hogy engedtünk-e a forradalom egyértelműségéből. Meggyőződésem, hogy , ‘56 igaz emlékének fenntartásáért és folyamatosságáért viselt kötelességének tudatában állítja ez a közösség emlékművét: az igazság és a szabadság emlékművét.

    Meggyőződésem, hogy minden évforduló, és minden nemes megemlékezés hozzájárul ahhoz, hogy minden nagyszerű történelmi tett része legyen a magyarság önazonosságának. Ezt a küldetést teljesíti Balf mai ünnepe.

    „Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba, vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De, ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba.” – mondta Széchenyi István.

    ’56 öröksége, 56 hőseinek áldozata arra kötelez, hogy bebizonyítsuk: – Széchenyi szavaival – ,,hogy nem a nemzetben van a hiba”.

    Közösségeink élete is azt mutatja: ,,nem a nemzetben van a hiba”, ezért abban is biztosak lehetünk, hogy ha összefogunk, akkor meg tudjuk állítani az életünk, a közösségeink, a hazánk lezüllesztését. Ezért nem tűrhetjük, hogy ,,egy hitvány kormány” a helyén maradjon. A hazugságban nem lehetünk bűnrészesek.

    Az a közösség, amely ’56-nak, azaz az igazságnak és a szabadságnak emlékművet állít, éppen az igazság nevében nem tűrheti el, hogy immár folyamatosan alkalmazott kormányzati módszer és eszköz legyen Magyarországon a hazugság, az adóforintjainkat felemésztő visszaélések, a jövőbe vetett reménységet is tönkretevő intézkedések.

    1956 nagy tanulsága volt, hogy egy, a hazugságra, önkényeskedésre épített rendszer nem reformálható. Mint ahogyan ma sem az. Rákosiék nyolc évig folyamatosan hazudtak, majd Kádárék több mint 30 évig, kifinomultabb eszközökkel. 89’ben a politikai bukás lehetőségének közeledtével az akkori KISZ-titkárok, pártkáderek, cenzorok és pufajkások, SZT-tisztek egyszerűen alakot váltottak.

    A hazudozásból pedig, minekünk, így 20 év elteltével is minden napra jut. 20 évvel a rendszerváltozást követően és a Magyar Köztársaság kikiáltását követően oda jutottunk, hogy újból vissza kell adnunk október 23-a becsületét, vissza kell adnunk a magyar demokrácia becsületét, vissza kell adnunk az ország becsületét!

    „Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel.” (…) De, ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba.”

    Az a kormány, amely egyszer elállt az igazság szolgálatától, nem szolgálhatja többé a nemzetet, és haladéktalanul távoznia kell a hatalomból. Minekünk a mai hatalom hazugsága a jövőnkbe kerül, gyermekeink, és immár unokáink jövőjébe, életébe kerül: megszűnő munkahelyek, tönkrement vállalkozások, bezárt kórházak és rendelők, lelakatolt iskolák, kilátástalanság, pénztelenség, a kiszolgáltatottság életérzése az, amit a mai hatalom a leginkább ,,biztosít.”

    És az, hogy bármikor bármit elvehet tőlünk az a hatalom, amely viszont bármit megengedhet magának, hiszen nem tehetünk semmit ellene. Ennek a mai napnak itt Balfon az is üzenete, hogy ötvenhat becsülete a mi gondunk kell, hogy legyen. Közösségként és személy szerint is.

    Ez a kopjafa pedig emlékeztessen minden ünnepen és az év minden napján arra, hogy az igazságnak, szabadságnak és reménységnek szellemében vagyunk kötelesek teljesíteni 56 máig befejezetlen forradalmát és küldetését. Mert nincs az a mélység, ahonnan nem lehetne felemelkedés, ha egy akarattal összefogunk! És szándékunk, akaratunk és jövőnk érdekében alkotmányos eszközeinkkel, olyan kormányt állítani a nemzet élére, aminőt – Széchényivel szólva – a magyar nemzet érdemel.

    Ez erkölcsi, hitbeli, becsületbeli kötelességünk, amellyel: a nemzet sorsával, ember és Isten színe előtt kell elszámolnunk.

    Ehhez adjon az Isten erőt, bátorságot Önöknek, Minekünk, a Nemzetnek!

    +

    1956. október 23-án egy hazug rendszer ellen lázadt fel a nemzet – mondta Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Veszprémben, a Megyeház téren lévő, a forradalom után kivégzett Brusznyai Árpád emlékművénél rendezett ünnepségen. Annak a rendszernek már az alapja is hazug volt; szocialista demokráciának hívták azt, ami csak a nyilas diktatúrával összehasonlítható ocsmány, aljas diktatúra volt – mondta több száz résztvevő előtt a vezető ellenzéki politikus. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy sokat kell még tanulni az ‘56-os forradalmároktól, hiszen 1956-ban az igazi kérdés nem az volt, hogy ki jobboldali és ki baloldali, hanem az, hogy ki a hazafi és ki hazaáruló; ez volt az igazi választóvonal.

    A Magyar Írószövetség kertjében Tarlós István, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője közölte: az, hogy a rendszerváltozás eddig nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, köszönhető 1956 tendenciózus és hamis átértékelésének. Szerinte a szocialisták és a szabad demokraták ki akarják sajátítani 1956-ot is saját reformkommunista érdekeik számára. A 2010-es választások után reményeink szerint az élhető jövőt megvalósítók egyik fő célkitűzése lesz, hogy a magyar irodalomban és a magyar kultúrában is 1956, a magyar nép forradalma legyen újra erkölcsi zsinórmértékünk. Az ifjúságnak az igazi 1956-ot kell végre megismernie – mondta el frakcióvezető.

    Hazugságban, az 56-os forradalom tagadásában született a Kádár-rendszer, és hazugságban született a demokráciánk, hiszen bölcsőjét az MSZMP ringatta 1989-ben, ennek következtében nem jutottunk előrébb az elmúlt húsz évben – mondta Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere a városban tartott október 23-i megemlékezésen. A politikus úgy fogalmazott: „hazugsággal nem lehet demokráciát csinálni, márpedig ma Magyarországon az alapértékek eltorzítása, az igazság kimondhatóságának megkérdőjelezése folyik. Kósa Lajos szerint mindenki érzi, hogy a magyar demokrácia ezen az úton, a hazugság és közömbösség útján nem mehet tovább. Az 56-os forradalom igazi örökségének útján kell elindulni, azonban az erdőből kivezető út legalább olyan hosszú lesz, mint az oda bevezető, feltéve ha nem tévedünk el.

    +

    Nagy Imre Érdemrendet adott át Sólyom László köztársasági elnök öt kitüntetettnek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a budapesti Sándor-palotában. A miniszterelnök előterjesztésére Nagy Imre Érdemérmet kapott az államfőtől Bak János, a Közép-Európai Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, professor emeritus, Holló József Ferenc altábornagy, a hadtudományok kandidátusa, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeuma főigazgatója, Horváth Miklós hadtörténész, az MTA doktora, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, Tempfli József nyugalmazott római katolikus megyéspüspök és Ujságh Tibor nyugalmazott tanár.

    +

    Közjogi méltóságok, ‘56-os szervezetek és Nagy Imre unokái katonai tiszteletadás mellett elhelyezték az emlékezés virágait az 1956-os emlékműnél az Ötvenhatosok terén. A teret a rendőrség kordonnal teljesen lezárta, oda csak a meghívottak és az akkreditált újságírók léphettek be. Az ünnepséget mintegy ötven érdeklődő követte végig.

    Nagy Imre szobránál tisztelegtek a közjogi méltóságok, kormánytagok és közéleti személyiségek, valamint a mártír miniszterelnök családjának tagjai a Kossuth téri zászlófelvonás után az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján. A Kossuth teret és a Vértanúk terét a rendőrség kötélkordonokkal már a zászlófelvonás előtt lezárta. A kordonon kívül, a Nádor utca és a Garibaldi utca kereszteződésénél tüntetők „hazaáruló” „libatolvajok” , illetve „vesszen a kormány” mondatokat skandáltak.

    Katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc 53., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulóján. Az ünnepségen az államfő mellett részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A Kossuth Lajos teret és a Vértanúk terét a rendőrség kötélkordonokkal teljesen lezárta.

    (Forrás: kdnp.hu)