Előrehozott fővárosi választást!

2009. október 19.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az aláírók beadványukat azzal indokolták, hogy a Budapestet eddig irányító MSZP–SZDSZ-koalíció felbomlott, a fővárosban hosszú évek óta káosz van, és mostanra már a működőképesség is veszélybe került. Budapest működőképességét csak új választással lehet biztosítani, ehhez pedig szükséges az önkormányzati választásokra vonatkozó törvényi rendelkezések módosítása – szögezték le.

    A Fidesz–KDNP a kétharmados többséget igénylő, a helyi önkormányzatokról szóló törvényt módosítaná, és rögzítené, hogy a közgyűlés feloszlásának kimondását követően a képviselő-testület az új képviselő-testület alakuló üléséig, a polgármester az új polgármester megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolja a hatáskörét.

    A képviselő-testület feloszlása nem mondható ki a választást követő hat hónapon belül, illetőleg miután a köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választásának időpontját kitűzte; az időközi választás költségét az önkormányzat viseli – olvasható a javaslatban.

    A szintén kétharmados többséget igénylő választási eljárásról szóló törvényt is módosítaná a Fidesz–KDNP, itt azt mondanák ki, hogy az időközi választást az ok felmerülésétől számított 30 napon belül az illetékes választási bizottság tűzi ki.

    Az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított négy hónapon belülre, a képviselő-testület feloszlatása vagy feloszlása esetén három hónapon belülre kell kitűzni; nem lehetne időközi választást tartani az általános önkormányzati választások évében, miután a köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek általános választásának időpontját kitűzte.

    Tarlós István fővárosi fideszes frakcióvezető szerdán jelentette be, hogy a közgyűlés feloszlathatósága érdekében törvénymódosítást kezdeményeznek. A javaslat lényege az, hogy egészen addig fel lehessen oszlatni önkormányzati közgyűlést, amíg az államfő nem tűzi ki az esedékes önkormányzati választásokat; így lehetővé válhat a választás megtartása Budapesten – közölte.

    Az ellenzéki politikus véleménye szerint „magyarázhatatlan helyzet”, ha az MSZP ezt nem támogatja. Szavai szerint a választást 2010 májusának környékén lehetne megtartani a fővárosban.

    (Forrás: kdnp.hu)