Botrány a Benes-dekrétumok hatályban maradása

2009. október 30.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt megítélése szerint „elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány kollaborált egy ilyen dologban”. Botrányos volt a kormány és külügyminiszterének álláspontja, miszerint „ezekben a kérdésekben van némi mozgástér, lavírozás”. „A kormány elfelejtette megkérdezni azokat a magyarokat, akiknek szüleit megfosztották jogaiktól, kitelepítették a Felvidékről, vagy megnyomorították, meggyilkolták” – jegyezte meg. Kijelentette: „gazdasági kérdésekben lehet alkudozni, de emberi jogi kérdésekben nincs alku, a Benes-dekrétumokhoz pedig magyar nemzet szempontjából sem lehet asszisztálni”.

    Semjén Zsolt felvetette, mit szólna a világ, ha valamilyen indokkal a Benes-dekrétumokhoz hasonlóan más, jogfosztó törvények is hatályban maradhatnának. Példaként az 1920-as úgynevezett numerus clausus-t említette, amely származás szerint határozta meg a felsőoktatásba felvehetők létszámát Magyarországon. Megítélése szerint ez ugyanúgy elfogadhatatlan lenne.

    A Cseh Köztársaság az EU csütörtöki csúcstalálkozóján kapott ígéretet a charta alóli mentességre, amelyet azért kért, nehogy arra hivatkozva a második világháború után a dekrétumok alapján Csehszlovákiából elűzött szudétanémetek leszármazottai kártérítési igényekkel léphessenek fel. Az ígért cseh mentességet az uniós országoknak még ratifikálni kell.

    +

    „A magyar történelem legsikeresebb politikai konstrukciójának” nevezte a Fidesz–KDNP pártszövetséget Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, aki pénteken Pécsett arról is beszélt újságíróknak, hogy ezt a szoros együttműködést a jövőben is fenn kívánják tartani.

    „Ekkora támogatottsága politikai erőnek még nem volt a magyar történelemben, ekkora támogatottsága még az Európai Unióban sincs egyetlen pártszövetségnek sem” – hangsúlyozta a politikus a KDNP pécsi szervezete fennállásának 20. évfordulójára rendezett ünnepséget megelőzően.

    Kitért rá: „a Fidesz-KDNP szövetség nem pusztán egy taktikai szövetség, hanem a jobboldal végleges felállása”, melyben a Fidesz egy széles jobbközép gyűjtőpárt, a KDNP pedig keresztény világnézeti párt. A két szervezet nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is jól működik együtt.

    Semjén Zsolt közölte, hogy a jövő évi választásokon is lesz Fidesz-KDNP koalíció, majd Orbán Viktor Fidesz elnököt idézve hozzátette: „csak és kizárólag Fidesz-KDNP koalíció” lesz.

    (Forrás: MTI)