Nincs halászlé kalocsai paprika nélkül

2009. szeptember 22.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, országgyűlési képviselő kedvenc paprikás étele a halászlé, amelyet édesanyja tésztával készített. Emellett természetesen a pörkölteket, no és a csípős étkeket is kedveli.

    Semjén Zsolt elmondta, hogy családi konyhájuk fontos szereplője a kalocsai paprika: „Természetesen kalocsai paprikát használunk. Nagyon hálás vagyok, mert sok ember az általa termelt paprikával ajándékozott meg, ami összehasonlíthatatlanul többet jelent, mint a boltban megvásárolt. Be kell vallanom, hogy az én konyhaművészetem a lágy tojás készítésig terjed. Viszont ott lábatlankodom a konyhában, mivel nagyon szeretem nézni – meg kóstolgatni – a készülő étkeket. A kész ételek tekintetében, azt hiszem, elég jól meg tudom ítélni, hogy melyik a finom, és az itteni ételek mindig finomak.”

    A KDNP elnök-frakcióvezetője hozátette: „Igyekszem minden évben itt lenni, az ilyen ünnepségeken részt venni. Már csak azért is, mert azt gondolom, hogy egy-egy térségnek a jövője nagyban összefügg azzal, hogy egy olyan hungarikumot, egy olyan sajátosságot tud felmutatni, amivel egyedülálló.

    Kalocsa és térsége predesztinálva van arra, hogy a paprikával meghódítsa Európát vagy akár a világpiacokat is. Ehhez a mindenkori magyar államnak egyfelől a külképviseleti szervein keresztül nemzeti propagandát kell kifejtenie, másfelől pedig az országon belül olyan szabályozást kellene megalkotnia, hogy mindenféle tengeren túlról hozott szeméttel ne tudják kiszorítani a magyar áruházakból a kalocsai paprikát – mutatott rá a térség országgyűlési képviselője.

    Hungarikumként kell kezelni a kalocsai paprikát. Exportját támogatni, belföldi piacait pedig megvédeni kell. Ekkor lesz nyilvánvaló, hogy Kalocsa minden lakosa részesülhet a paprika nyújtotta előnyökből – jelentette ki Semjén Zsolt.

    (Forrás: kalohirek.hu)