‘Kitartásunk meghozta a gyümölcsét’

2009. szeptember 29.
Ossza meg ismerőseivel!

     Miért ment el hétfőn a köztévé reggeli műsorába?

    A Nap-kelte adása megszűnt, nincs okunk arra, hogy a Nap-kelte helyett futó közszolgálati műsorba ne menjünk el.

    – Elégedett?

    – Kitartásunk meghozta a gyümölcsét.

    – Ez úgy hangzik, mintha a csendes erőszakkal, a hároméves bojkottal önök kényszerítették volna rá az MTV vezetését, hogy mondja fel a szerződést a Nap-keltével.

    – Az igazság vált nyilvánvalóvá gazdasági, jogi, erkölcsi szempontból. Gazdaságilag arról van szó, hogy a kormány a költségvetésben több mint hétmilliárd forintot elvett a televíziótól, így a külsős műsorok finanszírozása lehetetlenné vált. Jogilag aggályosnak tartottuk, hogy egy közszolgálati televízió üzleti vállalkozásokat pénzel. Erkölcsileg az a gond, hogy az MSZP választmányi elnöke, Simon Gábor megtámadta a televízió vezetését azért, mert a fenti okokból kifolyólag megszüntette egy üzleti vállalkozású műsor közpénzből való finanszírozását, s ezzel beismerte, hogy a Nap-kelte című Gyárfás-műsor a házi televíziójuk volt.

    – Míg korábban az MTV reggeli műsora 800 milliós veszteséget jelentett, a Nap-kelte nem kapott pénzt a műsorkészítésért, a reklámidőt értékesítették.

    Hozzák nyilvánosságra, mennyi pénzt keresett a Nap-kelte azzal, hogy a köztévével volt szerződése, s mennyi reklámbevétele volt.

    – Az, hogy ön, a KDNP-Fidesz-bojkott után ismét eleget tett a köztévé meghívásának, nem azt üzeni, hogy az MTV-ben megtörtént a jobboldali hatalomátvétel?

    – Nem. Az üzenetem: az a tarthatatlan állapot, amit a Nap-kelte jelentett gazdaságilag és erkölcsileg – és a mi számunkra politikailag is -, megszűnt. Helyreállt a normális állapot.

    – Mielőtt ön a Kossuth téren 2006. október 10-én bejelentette a bojkottot, a KDNP-s és fideszes politikusok is szerepeltek a Nap-keltében. Akkor még nem “a szocialisták házi televíziója” volt?

    Addigra telt be a pohár.

    – Gyárfás Tamás viszont – hogy visszatérjenek – eleget tett az önök elvárásainak. Jó ideje nem vezet műsort például Orosz József vagy Aczél Endre.

    – A Nap-kelte műsora olyan szélsőségesen elfogult volt, amihez nem lehetett asszisztálni. Az, hogy néhány extrém módon elfogult műsorvezetőt kitettek, nem oldotta meg a kérdést. Azt a jogi-erkölcsi problémát sem, hogy a köztévében egy magáncég hihetetlen pénzeket profitált.

    – Látta az elszámolást?

    – Nem. Teljes nyilvánosságot kérünk! Gyárfás Tamás nyilván nem emberbaráti okokból és a köztájékoztatás iránti olthatatlan vágyból működtette műsorát.

    – Orbán Viktor is bemegy a Ma reggelbe?

    – A Fidesz szolidáris volt velünk a bojkott meghirdetésekor. A Fidesz vezetőinek sincs okuk arra, hogy a közszolgálati tévé műsoraiba ne menjenek be.

    Csuhaj Ildikó, Népszabadság