A kereszténydemokrata-keresztényszociális szövetség győzött Németországban

2009. szeptember 27.
Ossza meg ismerőseivel!

    A pártelnök-kancellár szerint a konzervatív pártok elérték választási céljukat, Németországban a választások eredményeként az eddigi nagykoalíció helyett a liberálisokkal szövetkezve sikerül egy új és stabil kormányt hatalomra juttatni. Az urnák lezárását követő első nyilatkozatában a pártelnök-kancellár kijelentette, hogy elégedett az eredménnyel és mindenekelőtt azzal, hogy lehetővé válik a kormányváltás. Merkel szerint ebből a szempontból csupán másodlagos, hogy a CDU/CSU várakozáson alul szerepelt, a második világháború óta második legrosszabb eredményét érve el.

    Merkel gratulált az új koalíciós partnernek, a liberális Szabad Demokrata Pártnak (FDP) , és kijelentette, hogy gyors koalíciós tárgyalásokra törekszik. Az új kormány legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy az eddiginél határozottabban vezessék ki Németországot a gazdasági válságból.

    A Német Szociáldemokrata Párt vezetői elismerték a választási kudarcot és az eredmények elemzését ígérték. Frank-Walter Steinmeier kancellárjelölt – eddigi külügyminiszter – nyilatkozatában a német szociáldemokrácia keserű napjáról, az SPD súlyos vereségéről beszélt. A párt választóinak ugyanakkor arra tett ígéretet, hogy a szociáldemokraták az ellenzékben mindent megtesznek majd az új kormány ellenőrzésére s meg fogják akadályozni, hogy az új kormány a válságból való kijutás érdekében túlzott terheket rójon a lakosságra. Egyidejűleg bejelentette, hogy a Bundestagban a szociáldemokrata ellenzéket kívánja vezetni.

    A “nagy nyertes”, a liberális FDP elnöke, Guido Westerwelle kiemelte, hogy pártja a német választások történetében még soha nem szerepelt olyan jól, mint most. Hangsúlyozta: pártja vállalja a kormányzati felelősséget és mindent megtesz annak érdekében, hogy elsősorban egy új adópolitikával segítse az ország kijutását a jelenlegi válságból. Westerwelle – aki minden bizonnyal Németország új külügyminisztere lesz – külön köszönetet mondott “patrónusának”, Hans-Dierich Genscher korábbi külügyminiszternek, az FDP tiszteletbeli elnökének.

    Rendkívüli szereplésről beszélt a másik két ellenzéki párt, a Baloldal, illetve a környezetvédő Zöldek pártja is. Mindkét párt minden korábbi eredményét felülmúlóan jól szerepelt, ami egyértelműen megerősíti a kis pártok erősödését a nagy néppártokkal szemben.

    Ami a számokat illeti a CDU és a CSU közösen a szavazatok 33, 6 százalékát szerezte meg, ami a második legrosszabb eredmény 1994 óta. A CDU/CSU-val az elmúlt négy évben nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata SPD a voksok 23 százalékhoz jutott, ami a párt számára a háború utáni időszak legrosszabb szereplését jelenti. Négy évvel ezelőtti eredményéhez képest az SPD 11 százalékkal esett vissza, ehhez hasonló méretű visszaesés még nem volt a német választások történetében.

    Taroltak a kis ellenzéki pártok, mindenekelőtt az FDP. A liberálisok 14,5 százalékot szereztek, lehetővé téve a nagykoalíció felváltását. A Baloldal a szavazatok 12,2 százalékát, míg a Zöldek pártja a voksok 10,5 százalékát szerezte meg.

    Az előrejelzésekből kitűnt, hogy a CDU/CSU és az FDP koalíciója megszerzi a képviselői helyek többségét a Bundestagban az úgynevezett többletmandátumok nélkül is. A felmérések korábban azt vetítették előre, hogy a konzervatívok és a liberálisok csakis az említett többletmandátumokkal szerezhetnek többséget. A többletmandátumokkal megnövelt, 614 tagú Bundestagban ugyanakkor a CDU/CSU és az FDP 323 mandátumhoz, azaz kényelmes többséghez jut.

    Értesülések szerint a választási részvétel minden korábbinál alacsonyabb, mindössze 72,5 százalékos volt. Az eddigi negatív rekordot a négy évvel ezelőtti 77,7 százalék jelentette.

    (Forrás: MTI)