800 éves a ferences rend

2009. szeptember 15.
Ossza meg ismerőseivel!

    Ma különösen aktuális a rend alapítójának természet közeli szemlélete, radikális egyszerűségük pedig utat nyitott számukra az elesettek és kitaszítottak felé – idézte a kereszténydemokraták frakcióvezetője, hozzátéve: a ferences barátok a kultúra, tudományok, az oktatás és a gyógyítás területén is maradandót alkottak. Napjainkban a közoktatási intézményeikből százak kerülnek ki, családok ezrei fordulnak hozzájuk támogatásért. A magyarországi ferencesek a jövőben is építő tagjai kívánnak maradni a magyar társadalomnak – idézte az üzenetet Semjén Zsolt.

    Magyar Gergely tartományfőnök üzenetében hangsúlyozta: a magyarországi ferencesek a jövőben is építő tagjai kívánnak lenni a magyar társadalomnak, ehhez kérik minden jóakaratú ember támogatását. A provinciális felelevenítette Assisi Szent Ferenc alakját és az általa alapított rend magyarországi történetét, rámutatva arra, hogy a szerzetesközösség a magyar néptől a barátok elnevezést kapta egyszerű és nép közeli életmódjáért. Kiemelte: a ferences iskolákból napjainkban évente százak kerülnek ki komoly tudással tisztességes állampolgárokként. Kitért arra, hogy esztergomi gimnáziumukban az idén csaknem száz hátrányos helyzetű, főként roma származású felnőtt készül az érettségire. Családok ezrei fordulnak támogatásért a ferences plébániákhoz, rendházakhoz, szociális intézményeikben pedig idősek, betegek és otthon nélkül maradottak kapnak rendszeres ellátást. Gyöngyösi autista központjukban speciális ellátást nyújtanak sérült fiataloknak. Kulturális intézményeikben a magyar művelődéstörténet féltett ritkaságait őrzik és kutatják, hozzáférhetővé téve azokat a nagyközönség számára.

    A parlamenti plenáris ülésen jelen voltak a magyar ferences rendtartomány képviselői, akik az országgyűlési képviselőket megajándékozták a rend életét bemutató jubileumi kiadványokkal.

    (Forrás: MTI)