Egy új, jobboldali korszak kezdődött Európában

2009. július 20.
Ossza meg ismerőseivel!

    A hagyományokhoz híven Orbán Viktor is résztvevője volt a Bálványosi Nyári Szabadegyetem szombati záró beszélgetésének, amelyre Traian Basescu, román államelnök is elfogadta a meghívást. Mint a Fidesz elnöke beszédében elmondta, úgy látja, hogy az elkövetkező húsz év változásainak epicentruma Európában lesz. A baloldal ezt az átalakulást balesetnek, illetve erőeltolódásnak állítja be, valójában azonban egy új, jobboldali korszak kezdődik. Az európai polgárok az európai civilizáció megújítását a jobboldaltól várják.

    Orbán Viktor kifejtette, három elképzelést kell lerombolni: a piac mindenható, az állam akkor jó, ha gyenge, valamint a gazdaság akkor elfogadható, amennyiben önszabályozó. Európa megújulásához újabb tételekre van szükség. Magyarország számára az a feladat, hogy ne maradjon ki a jobboldali európai korszakból. Ennek érdekében radikális politikai fordulatra lesz szükség. A minél hamarabb bekövetkező parlamenti választásoktól ezt várjuk – tette hozzá a Fidesz elnöke.

    Meglátása szerint, lezárult a “politikai és gazdasági mitológia uralmának” korszaka. Ennek a mitológiának lényege egy “varázslat” volt, amely szerint a piac mindent megold. Aki ebben kételkedett, azt eretneknek és szélsőségesnek tartották. Az említett elképzelés azonban megbukott és jelenleg a “varázstalanítás” időszakát éljük.

    A Fidesz elnöke beszélt az európai baloldal drámájáról is, amelyből a jobboldalnak érdemes tanulni. A baloldal eredeti célja az volt, hogy a tőkével nem rendelkezőket megillessék bizonyos jogok. Miután a polgári demokráciák az ehhez kapcsolódó eszméket befogadták, a baloldal egy ideológiai űrbe került, céltalanná vált. Ezzel párhuzamosan következett be meghasonulása. Kialakult ugyanis egy gazdasági baloldali elit, amely olyan előjogokat kezdett követelni, amelyekkel szemben a mozgalmat létrehozták. A neoliberális megújulási kíséreltek ellenére azonban, a modern baloldal most megbukott és már azokat az értékeket veszélyezteti, amelyeket korábban kiharcolt. Orbán Viktor úgy véli, ki kell mondani, hogy a piac csak a tőkével rendelkezők érdekeit védi. A tőkével nem rendelkezőket – a közjót megtestesítő – államnak kell megóvni.

    Rámutatott, hazánkban mindez a folyamat lezajlott, bár sokkal brutálisabban. A baloldalt felvásárolta egy neoliberális tőkéscsoport, amely mindent elvett, amit a magyarok közösen felépítettek. “Ez a csoport elvette Magyarországtól, szétverte az egészségügyi rendszerét, elvette az emberektől a nyugdíj-megtakarításokat, és a nyugdíj-befektetéseket, felszámolta a szociális és családtámogatási rendszert, odalett a közbiztonságunk” – összegezte a Fidesz elnöke.

    Ennek a politikának a kudarca hatalmi, politikai és gazdasági válságot eredményezett és ezt fokozta a nemzetközi krízis. A folyamat eredménye két szélsőséges politika megjelenése: a szélsőséges liberális baloldalé és a szélsőséges jobboldalé, amelyek egymásból élnek, egyik a másik következménye. Mindkettővel szemben az alternatíva csak a kiegyensúlyozott polgári kormányzás lehet.

    Az előadást követően a Fidesz elnöke a közönség kérdéseire is válaszolt. A román-magyar stratégiai partnerséggel kapcsolatban elmondta, hogy a mélyebb együttműködésnek a pillérei az energiakérdés, a mostani európai mezőgazdasági rendszer fenntartása, a kommunizmus örökségével szembeni fellépés, továbbá a harmadik ország területén élő kisebbségek ügyében való kölcsönös fellépés.

    Arról, hogy a szlovák nyelvtörvény ügyében mit kell tenni, úgy nyilatkozott ez nem szlovák-magyar kérdés. Szlovákiában olyan határokat lépnek át, amely politika tagadására jött létre az Európai Unió. A magyar külpolitikának súlyos casus belli esetként, európai ügyként kell kezelni ezt a kérdést – hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

    (Forrás: orbanviktor.hu)