A KDNP tiltakozik a szlovák nyelvtörvény ellen

2009. július 02.
Ossza meg ismerőseivel!

    A szlovák államnyelvtörvény elfogadása után eljött az idő, hogy nemzetközi fórumok elé vigyék a pozsonyi kormány magyarellenes megnyilvánulásait, és aktiválni kell a Kárpát-medencei magyar összefogást – írja csütörtöki vezércikkében az erdélyi Krónika. A szlovákai Sme szerint a kormánykoalíció végtelen arroganciájaként lehet értékelni a nyelvtörvény elfogadását. A pozsonyi parlament kedden hagyta jóvá az államnyelvtörvényt módosító javaslatot. A KDNP tiltakozó sajtótájékoztatót tart Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt.

    „Mi, erdélyi magyarok csak hallgassunk! Nem a világvége, hogy Kolozsvár helységnévtábláin nem szerepel magyarul a kincses város neve, hogy a helyi polgármester »lefelejtené« a műemlékeket tájékoztató feliratokról a magyar szöveget. Szinte szóra sem érdemes, hogy a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja szülővárosának alma materében, a nagyszalontai Arany János Főgimnáziumban – a bejárat kivételével – egyetlen magyar felirat sem látható, vagy hogy Nagyváradon ismeretlenek időről időre megrongálják a Sebes-Körös magyar nevét hirdető, magyar ifjúsági szervezet által kifüggesztett táblákat” – írja kissé ironikus hangnemben a kommentátor.

    A lap szerint ez mind semmi ahhoz képest, ami a felvidéki magyarokra vár azután, hogy a pozsonyi parlament elfogadta a szlovák államnyelvtörvényt. Az önmagát európai szemléletű politikusként hirdető Robert Fico szlovák kormányfőnek – „hála” fasiszta és magyarellenes koalíciós partnere, Ján Slota közreműködésének – sikerült elfogadtatnia a parlamenttel az államnyelvtörvényt, és ezzel – mint a szerző megjegyzi – dobott még egy lapáttal a többség és a kisebbség békés együttélésének, a szlovák–magyar kapcsolatoknak a sírjára.

    A hatóságok immár olyan messzire mentek a magyarellenes intézkedésekkel, hogy ellenlépésként nem elegendő a szlovákiai magyar politikusok, a budapesti parlamenti pártok és a kormány belterjes ejnyebejnyéje – állapítja meg a vezércikk írója. Szerinte ezúttal elengedhetetlenné vált a pozsonyi kormány „velejéig magyarellenes megnyilvánulásainak” nemzetközi fórumok elé vitele. Hozzáfűzi: itt az ideje aktiválni a júniusi európai parlamenti választásokon oly sokat emlegetett Kárpát-medencei magyar összefogást. A kommentátor szerint ugyanis a szlovák magatartás az európai korszellemmel, kultúrával is ellentétes.

    A felesleges nyelvtörvény elfogadása röviddel a szlovák–magyar kormányfői találkozó előtt az arrogancia jele vagy arra irányuló igyekezet, hogy a találkozó sikertelenül végződjön – írja a Sme című liberális szlovák napilap Pofon a Dunán túlra című kommentárjában csütörtökön. „Semmiféle nyilatkozatok nem változtatnak azon, hogy a törvény feleslegesen korlátozza elsősorban a magyar kisebbség jogait, s széles – bizonyos körökben üdvözölt – teret nyit a zaklatására. Magyarország ezért joggal nyugtalan a törvénnyel kapcsolatban” – írja az újság. Rámutat: a nemzeti kisebbségek kérdése ma már nem belügy. Szlovákia is megszólalt, ha problémák voltak Pilisszentkereszten. „Annál is kevésbé, mert ennek a törvénynek az elfogadását a két kormányfő évek óta várt találkozása előtt nem lehet másképpen értékelni, mint a (szlovák) kormánykoalíció végtelen arroganciájaként” – húzza alá a lap.

    Tiltakozásul a szlovák nyelvtörvény ellen „Ne tiltsd be, értsd meg” címmel július 3-án (pénteken), déli 12 órakor sajtótájékoztatót tart Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője a Szlovák Köztársaság Nagykövetsége előtt (1143 Budapest, Stefánia út 22-24.).

    (Forrás: MTI, MNO)