Védje meg a kormány a csődhelyzettől a családokat!

2009. május 18.
Ossza meg ismerőseivel!

    A miniszterelnök válságkezelés címén tett, fűnyíró elven működő megszorító intézkedései nem érinthetik, és nem veszélyeztethetik a jövőnket. A kutatásfejlesztés, az oktatás, és a családpolitika olyan „utcák”, ahová behajtani tilos táblát kellene kitenni, hogy megóvjuk e területeket a miniszterelnök fűnyírójától – mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt és az Országgyűlés alelnöke napirend előtti felszólalásábnan. A politikus bejelentette, a mind nehezebb helyzetbe kerülő családok lecsúszásának megakadályozása érdekében a KDNP határozati javaslatot nyújtott be a családok csődvédelméről.

    A család intézménye korunkban törékennyé, sérülékennyé vált – pedig a család pótolhatatlan közösség – a családi közösséget sokféle veszély fenyegeti. Veszély fenyegeti az eszmék-, és a kormányzati intézkedések oldaláról – mondta Harrach Péter.

    Az eszmei fenyegetettséget illetően a kereszténydemokrata politikus szólt az úgynevezett gender ideológiáról, amely azt hirdeti, hogy a biológiai nem csupán elméleti konstrukció, a társadalmi nem az igazi, amely – függetlenül attól, hogy valaki férfinak vagy nőnek született – szabadon választható.

    Harrach Péter hangsúlyozta a KDNP határozott álláspontja, hogy az ember férfinak vagy nőnek születik, és amikor egy férfi és nő találkozása nem csupán biológiai, hanem szellemei lelki élmények sokaságát jelenti. A két ember kapcsolatát az egyik legemberibb elem, az egymás és a közös gyermekek iránti felelősség megjelenése változtatja családdá.

    A család, mivel a gyermek e közösségben nő egészséges felnőtté, védelmet érdemel – közölte a KDNP frakcióvezető-helyettese.

    „Ha megnézzük az utóbbi időszak kormányzati intézkedéseit, akkor azt látjuk, hogy a jövőnket veszélyeztetető, a családokat gyengítő intézkedéseket hajt végre a kormány” – jelentette ki.

    Harrach Péter a konkrét intézkedésekről szólva elsőként az otthonteremtési támogatás megvonását említette, amely a fiatal párok házasságkötési szándékát akadályozza, a gyes és a gyed visszafogása pedig az otthon, gyermekük mellett maradó anyák helyzetét nehezíti. Megjegyezte, hogy a gyes és a gyed idejének lerövidítése – a szocialisták propagandájával ellentétben – nem segíti a gyermeküket nevelő anyák visszatérését a munkaerőpiacra. Mint mondta, az áfa emelése, a családi pótlék is a családokat veszélyeztetető intézkedések körébe tartozik.

    Az Orbán-kormány szociális és családügyi minisztere emlékeztetett rá, hogy az MSZP-kormány már a megszorítások bevezetése előtt elhibázott intézkedéseivel tönkretette a korábban jól működő családtámogatási rendszert. Cáfolva a szocialisták gyakran elhangzó vádját, miszerint a Fidesz-kormány nem emelte a családi pótlékot kijelentette: a polgári kormány a gyermekek után járó adókedvezmény bevezetésével gyakorlatilag megduplázta a támogatás összegét.

    A Kereszténydemokrata Néppárt megítélése szerint a kormány támogatás helyett egyre nehezebb élethelyzetek elé állítja a családokat, és nem nyújt kellő segítséget a krízisbe jutottaknak. Ezért a KDNP a családok csődvédelméről szóló határozati javaslatot nyújtott be, amely biztosítaná, hogy a családok megőrizhessék otthonaikat, megakadályozná a családok lecsúszását, szétszakadását – mondta Harrach Péter végezetül.

    (Forrás: kdnp.hu)