Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a KDNP

2009. május 05.
Ossza meg ismerőseivel!

    A forint árfolyamváltozása, a hitelszerződések és a törlesztőrészletek összefüggéseit feltáró parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi három kereszténydemokrata politikus. Semjén Zsolt pártelnök-frakcióvezető, valamint Latorcai János és Rubovszky György frakcióvezető-helyettes kedden nyújtotta be javaslatát Szili Katalin házelnöknek. A politikusok többek között tudni szeretnék: előfordulhat-e, hogy a devizaadósok bankok által előírt törlesztőrészletei az árfolyam kedvezőtlen alakulásának és a kamat növekedésének mértékét jellemzően meghaladják.

    A forint árfolyamváltozása, a hitelszerződések és a törlesztőrészletek összefüggéseit feltáró parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi három kereszténydemokrata politikus. Semjén Zsolt pártelnök-frakcióvezető, valamint Latorcai János és Rubovszky György frakcióvezető-helyettes kedden nyújtotta be javaslatát Szili Katalin házelnöknek. A képviselői önálló indítvány szerint a testület – amelynek megbízatása feladatának elvégzéséig tartana – nyolc tagból állna, amelyből három-három tagot az MSZP illetve a Fidesz jelölne, míg egy-egy tagot az SZDSZ és a KDNP delegálna. A bizottság elnökére az ellenzéki frakciók közül a KDNP, míg alelnökére a kormánypárti képviselőcsoport tenne javaslatot.

    A politikusok – akik a javaslathoz csatolták 82 Fidesz-KDNP képviselő támogató aláírását – a felállítandó testülettől pontos választ várnak arra a kérdésre, hogy milyen összefüggések állnak fenn a devizahitelek törlesztőrészleteinek gyors növekedése és az árfolyamváltozás között. Az Országgyűlés honlapján is megtalálható beadványban azt írják: tudni szeretnék: előfordulhat-e, hogy a devizaadósok bankok által előírt törlesztőrészletei az árfolyam kedvezőtlen alakulásának és a kamat növekedésének mértékét jellemzően meghaladják.

    Megvizsgálnák azt is, hogy a pénzintézetek által küldött értesítő összeállításának milyen feltételrendszere van, illetve, hogy a törlesztőrészletek változása milyen arányban áll az árfolyam- és kamatváltozásokkal. Választ szeretnének kapni arra is: mivel magyarázható, hogy a forint azonos mértékű gyengülésének és erősödésének következményei nem azonosak, illetve, hogy a kezelési költségek változásait mi indokolja.
        
    A politikusok a bizottság felállítását indokolva azt írják: az utóbbi hónapokban a lakosság körében egyre nagyobb nyugtalanságot okoz a devizahitelek törlesztőrészleteinek gyors növekedése, ami – az egyre nehezedő körülmények között – családok tízezreinek okoz gondot. A nyugtalanságot fokozza, hogy a pénzintézetek által küldött értesítő nehezen értelmezhető, és a törlesztőrészletek változása nincs mindig arányban az árfolyam- és kamatváltozásokkal.

    Forrás: kdnp.hu