Kápolna épül Császártöltésen

2009. április 02.
Ossza meg ismerőseivel!

    Március 29-én, vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között áldotta meg Fejes László apát az újonnan épülő kápolna alapkövét Császártöltésen, amelynek letételén Frick József polgármester mellett ott volt Semjén Zsolt, a választókerület országgyűlési képviselője is.

    „A temető történelem. Különösen egy ilyen helyen, mint Császártöltés. És különösen ez, a falu régi temetője. Ahol a svábság egészen a ki-és betelepítésig zárt közösséget alkotott, így idegen ebbe a földbe csak elvétve kerülhetett. Hogy hány ősünk, elődünk nyugszik ezen a viszonylag kis területen? Nem lehet tudni. Az idők során a testek elporladtak, a sírok a földdel váltak eggyé, aztán jött a következő nemzedék, aki a régi fölé új sírt ásott, és ide helyezte halottait. Ez adja értéket ennek a temetőnek.” – mondta el ünnepi beszédében Frick János polgármester. Az épületet Schaffer József adományának köszönhetően tudják megépíteni, aki 1928-ban született, sváb szülők gyermekeként, és ahogyan a császártöltéseik nagy részét, az ő családját sem kímélte a történelem. Csak 20 éves volt, amikor 1948-ban szüleivel, testvérével együtt ő is a kommunista hatalom áldozatául esett, kitelepítették Németországba. Az üldözöttséget, a nélkülözést, a szegénységet, a hazától való elszakadást, mind átélte mégis az eltelt évek során soha, egyetlen nap sem telt el anélkül, hogy haza ne gondolt volna. Néhány éve, amint lehetőség adódott rá, hazahozta szüleit is, és itt temetette el, ebben a temetőben, a hazai földben. Talán ez indította el azt a gondolatot, hogy ahogyan ő minden alkalommal emlegeti: „ Szűz Mária tiszteletére, Isten dicsőségére” kápolnát emeltessen.

    Semjén Zsolt  a lapnak elmondta, hogy ez a kápolna építés a jövőbe vetett hitnek a szimbóluma, mert amikor ebben az országban minden összeomlik, minden csak rosszabb és rosszabb lesz, akkor az, hogy vannak települések, ahol ennek ellenére állítanak valamit az örökkévalóságnak, azt mutatja, hogy megvan az emberekben az élni akarás, és ez jelenti számunkra is a jövőt, és a reményt.

    „A császártöltésiek kezdettől fogva a Kápolnaépítés mellett álltak, hiszen látták ők is, hogy ez a temetési forma, ami a régi temetőben van, nem méltó hozzánk.” – nyilatkozta Frick József polgármester, aki hozzáfűzte, hogy Schaffer Józsi bácsi adományának köszönhetően egy régi tervét sikerül megvalósítania az önkormányzatnak. Az anyagi támogatást már 2006-ban megkapta a település, és akkor kezdődtek meg a tervezési munkálatok, amelyeket a Stuttgartban élő Schaffer bácsi is jóváhagyott, majd az építési engedélyek megszerzésével és az építkezés körüli hivatalos ügyek intézésével tavaly novemberre végzett az önkormányzat. Közbeszerzési pályázat keretében februárban választották ki a kivitelezőt, így remélhetőleg egy év múlva elkészül az épület.

    (Forrás: kalohirek.hu)