Elkezdődött a nagyhét

2009. április 05.
Ossza meg ismerőseivel!

    Ma, vagyis virágvasárnap kezdődik a keresztény húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hete, a nagyhét. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. A katolikusoknál Virágvasárnap napján a templomban barkaszentelést, barkás bevonulást vagy körmenetet szoktak tartani.

    Ma, vagyis virágvasárnap kezdődik a keresztény húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hete, a nagyhét. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. Az ünnep arra emlékeztet, hogy szenvedése előtt Jézus felment Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászkavacsorát ott költse el tanítványaival. Az Olajfák hegyénél két tanítványát előreküldte egy szamárcsikóért, amelyen még nem ült ember, majd ezen vonult be a városba. Az ujjongó nép pálmaágakkal integetett, innen a latin elnevezés: Dominica in palmis de passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről.

    A katolikusoknál Virágvasárnap napján a templomban barkaszentelést, barkás bevonulást vagy körmenetet szoktak tartani. A magyar népszokáskincsben a virágvasárnaphoz kapcsolódott a rontás, betegség, vihar, jégeső elleni barkaszentelés mellett a „Bújj-bújj, zöld ág” játék, vagy a palóc kiszehajtás.

    (Forrás: kdnp.hu)