Víz Világnapja Kalocsán

2009. március 26.
Ossza meg ismerőseivel!

    A „Víz Világnapja” alkalmából ünnepi megemlékezésre került sor kedden, melyre a Kalocsavíz Kft. és az Alsó-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Kalocsai Szakaszmérnöksége hívta meg az érdeklődőket a Polgármesteri hivatal dísztermébe.

    Világszerte, de különösen a harmadik világban óriási probléma a vizek szennyezése, a természetes élőhelyek átalakítása és a túlhalászat. Ezért is döntött úgy az ENSZ XLVII. Közgyűlése, hogy március 22-ét a víz világnapjává nyilvánítja. Az 1994 óta világszerte megrendezésre kerülő világnap immár 13 esztendős hagyományokra tekint vissza. Bár a Föld felszínének mintegy 70 százalékát víz borítja, tengerek és óceánok formájában, az összes vízkészletből csupán 2 százalékot tesznek ki az édesvizek. Ennek legnagyobb része (az összes édesvízkészlet 77 százaléka) a sarki jégtakarók és gleccserek jegébe fagyva, illetve felszín alatti rétegvíz és mélységi víz (az összes édesvízkészlet 21 százaléka) formájában van jelen. A folyóvizek, az édesvízi tavak, a talajvíz, illetve a légkörben található vízpára alkotja a fennmaradó részt.

    A megemlékezést Csóka Zoltán, az ADUKÖVIZIG főmérnöke nyitotta meg, majd átadta a szót Jókai Zoltánnak, a Kalocsavíz szennyvíztelep vezetőjének, aki előadást tartott a telepen zajló szennyvíztisztításról és komposztálásról. A következő program témája az ivóvíz minősége a Dél- Alföldön volt, melyet Fridrich Kinga vezetett elő. Végül egy visszatekintést hallgathatnak meg a jelenlévők a Kalocsai Szakaszmérnökség működésének 49 évéből, melyet Sági Jenő prezentált a résztvevőknek.