Fehér egerekkel lehet kísérletezni, emberekkel nem!

2009. március 06.
Ossza meg ismerőseivel!

    Hová jutottunk? Kik a felelősök? Mi a megoldás? Eltüntették az állami vagyon még maradt részét! Mindent elborít és megfojt az államadósság! Magyarország az IMF markába került! Fehér egerekkel lehet kísérletezni, emberekkel nem! Ez egy újabb megszorító, újabb adóemelő, újabb pénzbehajtó, újabb Gyurcsány-csomag! Tragikomikusnak tekinthető, midőn 2016-ról meg 2024-ről értekezik, hiszen olyan költségvetés van, mögötte, amaly két hetet sem élt meg. Egy olyan költségvetés, aminek a benyújtásakor még plusz 3 százalékos GDP-növekedéssel számoltak, most pedig elismerik, hogy mínusz 3 százalékos GDP-csökkenés van, és ez még tovább romolhat.

    Ha egy egy költségvetést csak két hétig sikerült életben tartaniuk, akkor miért gondolják, hogy 2016-ra megalapozott kijelentéseket tehetnek? Nem beszélve arról, hogy addig még „azért” még lesz legalább két választás. Ahhoz, hogy egyről a kettőre tudjunk jutni, négy kérdésre válaszolni kell. Hová jutottunk? Kik a felelősök? Mik a javaslatok? Mi a megoldás? (Közbeszólás az MSZP soraiból: Na, halljuk!)
    Hová jutottunk? Tisztelt Ház! Hárommillió ember él a létminimum közelében vagy az alatt, és a számuk napról napra nő! Nyolc százalékos a munkanélküliség, és számuk napról napra nő. Ezer iskolát zártak be, 10 ezer tanárt tettek az utcára! A közbiztonság olyan, mint az ötvenes évek Harlemében! (Felzúdulás az MSZP soraiban.) A külföldi és belföldi bizalomvesztés miatt a forint megrendült! 300 forintos az euró van, ami az adósok ellehetetlenüléséhez vezet. Sőt, amióta e csomag nyilvánosságra került, tovább romlott a forint árfolyama.
    Eltüntették az állami vagyon még maradt részét! Mindent elborít és megfojt az államadósság! Magyarország az IMF markába került! Emlékeztetek arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnöksége idején visszafizettük az IMF-hitelt. Amikor Strauss-Kahn úr Magyarországra jön tárgyalni önhöz (Gyurcsány Ferencre nézve), akkor felidézi azt a képet, amikor Cecil Rhodes Szváziföldön a bennszülött törzsfőnököktől üveggyöngyökért vette meg az országukat és tette rá a kezét. (Felzúdulás és derültség az MSZP soraiban.) Az ön (Gyurcsány Ferencre nézve) személyes pozíciójának a biztosításán és gazdagodásán túlmenően mindenben kudarcot vallott. A Gyurcsány-kormány története kudarcok története!
    A felelősség tekintetében pedig ön azzal kezdte, hogy a világválság a felelős. Ha csak a világválság a felelős, akkor válaszolni kellene arra a kérdésre, hogy miért csak Magyarország szorult az egész Európai Unióból IMF-hitelre? Miért nem Románia? Miért nem Bulgária? Miért nem Litvánia? (Szűcs Erika: Várjál még!) Miniszter asszony azt mondja, hogy várjak még! De akkor is fennmarad a kérdés, hogy miért Magyarország szorult először IMF-hitelre, Pakisztánnal és Ukrajnával egy kategóriában?
    Önök először letagadták azt, hogy válság van. Utána azt mondták, hogy minket nem érint a válság, a válság prófétái vagyunk. Aztán félrekezelték a válságot, és most itt leng felettünk Damoklesz kardjaként az államcsőd réme!
    Ön korábban bankmentő csomagról beszélt. Én azt gondolom, hogy a családok csődvédelméről is kellene beszélni! Az elhibázott gazdaságpolitika miatt nő a munkanélküliség, emberek vesztik el az állásukat. Az elhibázott pénzügypolitika miatt a valutahitelesek lehetetlen helyzetbe kerültek, ezrek kerültek uzsorások karmai közé! Az elhibázott közmű-privatizációk miatt drámaian nő a közműtartozásos családok száma! Családok tízezrei állnak a csőd szélén! Ezért a Kereszténydemokrata Néppárt nevében azt javasolom, hogy a családtámogató hálózatokon keresztül építsük ki a családok csődvédelmét, és rendeljünk hozzá egy olyan szakosított pénzintézetet, ami szociális bankként lehetővé teszi a hitelek átütemezését, a likviditási problémák áthidalását vagy akár moratórium biztosítását. Ezzel családok ezrei és emberek tízezrei menthetők meg attól, hogy elveszítsék a munkahelyüket, elveszítsék a lakásukat, az utcára kerüljenek, a gyerekek pedig iskolából állami gondozásba!
    Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta: az áfa a szegények adója. Így van, igaza van! Azt is mondta, hogy áfacsökkentést fognak végrehajtani. Helyes lett volna! Ehhez képest érkezik az áfa-emelés. Ön (fordult Semjén Zsolt Gyurcsány felé) egy Szocialista Párt elnöke. Helyesnek tartja-e azt, hogy a luxuscikkek ugyanolyan áfa alá esnek, mint a létfenntartási cikkek? Hogy a kaviár, a helikopter, az uszoda, a jacht azonos áfakulcs alá esik, mint a tej, a kenyér, a szalonna és az étkezési zsír? (Közbeszólások az MSZP soraiból.) A Kereszténydemokrata Néppárt nevében kérjük és javasoljuk: csökkentsük az áfát csökkentsük 5 százalékra mindazon árucikkek esetében, ami az alapvető létfenntartáshoz szükséges: a tej, a kenyér, a szalonna, az étkezési zsír.
    A megoldáshoz négy dolog mindenképpen szükséges: hitelesség, növekedésorientált gazdaságpolitika, ehhez pedig valós társadalmi támogatottság, ehhez pedig stabil parlamenti többség. A hitelesség tekintetében Őszöd óta erről kegyetlenség lenne beszélni önnel kapcsolatban. A növekedés nem azonos újabb megszorításokkal, és nem azonos az adóemeléssel, és nem azonos pár kommunikációs panellel sem. A társadalmi támogatottság tekintetében ami nélkül nyilvánvalóan lehet semmit csinálni a szociális népszavazás feketén-fehéren bebizonyította, hogy önöknek nincs társadalmi támogatottságuk! A parlamenti többség pedig nem azonos politikai korrupcióval megvett, álellenzéki és álfüggetlen képviselők kormányhivatalba ültetésével. (Közbeszólások az MSZP soraiból.)
    Tisztelt Ház! Emberekkel nem lehet kísérletezni! Fehér egerekkel lehet, emberekkel nem! Ezért az lenne a tisztességes, ha visszaadnánk az embereknek a döntés lehetőségét, hiszen az ő életükről van szó, és mondják meg az emberek, hogy miként legyen tovább. Döntsön a nép!
    (kdnp.hu)