Dübörög a válság Bács-Kiskunban

2009. március 08.
Ossza meg ismerőseivel!

    A pénzügyi krízis miatt kialakult gazdasági válság hatása elérte megye vállalkozásait is. A Baon.hu-n megkísérelte a lap összeszedni az összes olyan vállalkozást, ahol a válság hatására szüntek meg álláshelyek.

    1) GRABOPLAST ZRT. (kecskeméti és tatabányai gyárából összesen) 90 embernek mondtak fel. A Graboplast Zrt. tatabányai és kecskeméti gyárából 90 embert bocsátottak el a napokban – erősítette meg az MTI értesülését Jancsó Péter elnök-vezérigazgató.

    2) KÉSZ KFT. 100 embert bocsátottak el. Csaknem száz dolgozót küldenek el a KÉSZ Kft.-tõl a következő hetekben a gazdasági válság hatására Kecskeméten.


    3) BOSAL AUTOFLEX KFT. 50 embertől vált meg. A pénzügyi válság hatására csaknem félszáz munkatársunktól kellett, remélem, csak ideiglenesen megválnunk – tájékoztatta lapunkat Sipos János, a kecskeméti Bosal cég vezetője.

    4) VAKONDÚT KFT. 25 embert küldött el. A cégcsoport dolgozónak az öt százalékát kellett az elmúlt hetekben elbocsátani a gazdasági válság miatt, tájékoztatta a Baon.hu munkatársát Tóth László, a tiszakécskei Vakondút Kft. ügyvezető igazgatója.

    5) KNORR-BREMSE FÉKRENDSZER KFT. Lepsényi Istvántól a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. vezérigazgatójától az elbocsátásokkal kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy valamelyest ők is „behúzzák a féket”: a várható termeléscsökkentés következményeit egyrészt a lízinglétszám változtatásával kompenzálják.

    6) KALOPLASZTIK KFT. 40-50 ember állása van veszélyben. Január utolsó napjaiban kiderült, hogy a kalocsai Kaloplasztik Kft. is bevezeti a négynapos munkahetet, mert az autóipari megrendelések visszaestek az év elején. A cég ügyvezető igazgatója azt mondja, hogy amennyiben nem sikerül megállapodni a dolgozókkal ebben a kérdésben, úgy akár csoportos létszámleépítésre is kényszerülhet a társaság vezetése. Azaz akár 40-50 munkatársat is elbocsáthatnak.

    7) DDDK KFT. 513 ember állása szünik meg. Félezer ember…
    Január 29-én tudta meg lapunk, hogy Kecskeméten május közepén, de legkésőbb július elejéig felszámolják a Bosch csoporthoz tartozó DigitalDisc Drives Kft.-t (DDDK) is, mely ma még 513 embert foglalkoztat.

    8) KALOPRINT NYOMDA KFT. 47 friss munkanélküli. A kalocsai Kaloprint Nyomdánál a gondok már az előző évben jelentkeztek: januárban 17 dolgozót bocsátottak el, mivel drasztikusan lecsökkent a nyomda rendelésállománya. Aztán február közepén közel harminc dolgozónak szűnt meg a munkahelye, miután a cég vezetősége mindenkinek felmondott.

    9) BUDAMOBIL-CARGO KALOCSAI JÁRMŰ SZÖVETKEZET – 4 napos munkarend
    Január elején az öt napos munkarendet heti négy napra csökkentették a Budamobilnál is.

    10) AUTÓIPAR – Itt is sakkoznak a munkanapokkal
    Az autóipari beszállító cégeket is elérte a gazdasági válság. A munkáltatók dilemmája: elbocsátás vagy munkaidõ-csökkentés?

    11) LEVI’S FARMERGYÁR 550-en „távoznak” Nyár derekáig, aztán nincs tovább…
    Nem hivatalos, de megbízható, belső vezetői körökből eredő információnk szerint várhatóan nyár derekáig bezár a híres kiskunhalasi Levi’s farmergyár.
    Az üzem 550 dolgozót bocsát el.

    kalohirek.hu