Bátya ünnepi megemlékezést tartott

2009. március 19.
Ossza meg ismerőseivel!

    Vasárnap délelőtt a hazáért mondott ünnepi szentmisével kezdődött az emlékezés Bátyán, majd a templomtéren a község fiatalajainak zenés irodalmi műsora következett. Ezután dr. Bagó Zoltán a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet.

    Vasárnap 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődött az 1848-as forradalomra való emlékezés a templomban, majd a templomtéren folytatódott a község fiataljainak zenés irodalmi műsorával. Mindez rendhagyó díszletek közt zajlott, hiszen a színpad egy nemzeti színekkel feldíszített lovas kocsi volt. A fiatalok irodalmi előadása után, az általános iskola diákjainak táncos műsora következett, majd az ünnepi beszédet dr. Bagó Zoltán a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke mondta.

    Alelnök úr a beszédét a következőképpen kezdte: „Ma, habár a dicső történelmi múltunkra való emlékezés napja van, én, ha megengedik, nem rendhagyó történelemórát szeretnék Önöknek tartani. Azt javaslom, ma ne csak a múltról, hanem a jelenről és a jövőről is beszéljünk.”- majd így folytatta: „A jövő mindig arra van, amerre még nem jártunk, de menni szeretnénk. Ez az út sosincs készen, meg kell építeni. A jövőbe az tud eljutni, aki veszi a bátorságot, hogy elinduljon egy olyan úton, melyen korábban senki sem járt. Az összefogás, az új irány segíthet ebben.”

    A beszédet közös éneklés követte, Pogrányi Miklós és barátai ifjú népzenészek és a Rozmaring Népdalkör közreműködésével az összegyűltek elénekelték a Kossuth-dalt.
    A műsort követően a Danubia Ifjúsági Fúvószenekar kíséretével az ünneplők átvonultak a Hősi kertbe, ahol elhelyezték az emlékezés virágait. A megszokott koszorúzás helyett az idén megkértek mindenkit, hogy egy-egy szál fehér vagy piros virággal járuljon hozzá az emlékezéshez. A népzenészek muzsikája és a népdalkör műsora mellett mindenki elhelyezte virágait. Az ünnep zárásaként a Fúvószenekar eljátszotta a Szózatot, melyet mindenki együtt énekelt.