A végjáték elkezdődött

2009. március 17.
Ossza meg ismerőseivel!

    Lukács Tamás a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában a nemzeti ünnepen történt elképesztő eseményekre hívta fel a figyelmet. A politikus többek között az iránt érdeklődött, milyen szabályt sértett az a két fiatal, aki „Felelős kormányt Buda-Pesten” feliratú transzparenssel némán állt az állami ünnepségen.

    Lukács Tamás kijelentette, az ünnep értékelésekor érdemes más szempontokat is figyelembe venni, s feltétlenül szólni kell a felelős kormányzás minimumáról. Mint mondta: „egy felelős kormány tiszteletben tartja a törvényeket. Egy felelős kormány tudja, hogy minden eszközzel meg kell védenie az emberi jogokat. Egy felelős kormány tudja, hogy nem a hatalom-, hanem az emberek érdekében kell kormányoznia. Egy felelős kormány tiszteli az alkotmányosságot és az állampolgári jogokat.”

    Lukács Tamás sajnálkozva jegyezte meg, hogy a liberális képviselők nem emelik fel szavukat az ellen, hogy a kormány őrző-védő szolgálatokkal láttat el közfeladatokat, annak ellenére, hogy az adatvédelmi biztos 2008-as jelentésében azt írta, hogy álláspontja szerint komoly alkotmányos aggályokat vet fel az a gyakorlat, hogy egyes állami vagy önkormányzati rendezvények biztosítását az állam személyi és vagyonvédelmi tevékenységet folytató, úgynevezett őrző-védő magánvállalkozásokra bízza. A képviselő emlékeztetett rá, hogy az ombudsman e jelentésében ajánlásokat is megfogalmazott a rendőrségnek, de úgy tűnik, hiába, mert az ajánlásból semmit nem tartottak be.

    A kereszténydemokrata politikus döbbenetesnek nevezte, hogy a híradó felvételein annak lehetettünk szemtanúi, hogy egy ünnepi a rendezvényre siető családtól az őrzővédő kft tagjai elkobozták gyermekük cumisüvegét. A kormánypárti képviselőkhöz fordulva megjegyezte: „úgy látszik, önök már a csecsemőtejtől is félnek”.

    Lukács Tamás arra is kiért, hogy az adatvédelmi biztos meghatározta, azt  a – strassburgi  bírói gyakorlatból ismert – négy kritériumot, amikor is emberi jogok korlátozhatók. Mint mondta, egy demokratikus jogállamban meg kell határozni a korlátozás legitim célját, s a cél eléréséhez alkalmazott eszközöknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük

    Az a transzparens, amelyre az volt írva: Felelős kormányt Buda-Pesten milyen törvényt, vagy szabályt sértett? Ha semmilyet, akkor milyen jogon intézkedett a rendőrség? – tette fel a kérdést, s hozzáfűzte, elvárja, hogy a liberális politikusok tiltakozzanak amiatt is, ha Magyarországon nem lehet felelős kormányzást követelni, mert ha ez így van, akkor veszélyben van a jogállam.

    Lukács Tamás kétségbe vonta, hogy megáll a beavatkozás szükségességének és arányosságának elve, amikor  a rendőrség előállítja a „Gyurcsány takarodj” mondatot skandálókat. Szerinte a követelés stílusát ugyan lehet vitatni, de tartalmát aligha, hiszen legyen a tőzsde, a vállalkozók, az egész ország a miniszterelnök távozására,  az ország vezetésében óhajtott változásra vár.

    A politikus a kormánypárti képviselőkhöz intézve szavait kijelentette: „ha méltó ünneplést kérnek, mi azt kérjük ne tessenek félni. Önök féltek 1972-ben a Nemzeti Múzeumnál, amikor Hűség a néphez, hűség a párthoz feliratok alatt ünnepeltek, féltek 1973-ban, amikor a csepeli munkásőröket vezényelték ki az ünneplők közé, féltek 1989-ben. Mi nem féltünk, mert tudtuk, hogy a végjátékot látjuk. Hozzátette: azóta, legfeljebb csak az egyenruhák minőségében történt változás, mi most sem félünk, mert tudjuk, a végjáték elkezdődött.

    kdnp.hu