Busójárás

2009. február 13.
Ossza meg ismerőseivel!

    Gyermekbusók szabad farsangjával megkezdődnek csütörtökön délután a hagyományos busójárás programjai Mohácson. A sokácok, azaz a baranyai horvátok húshagyó keddig tartó téltemető, tavaszköszöntő fesztiváljának tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal, no és Fenyő Miklóssal, valamint a Hooligans-szel búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt – meg látogatókat.

    A messze földön híres, először egy 1783-as feljegyzésben említett farsangi mulatság hangulatáról idén is több száz maskarás gondoskodik, a húszezer lelkes Duna-parti város busójáráshoz köthető programjaira több tízezer érdeklődőt várnak.

    A legnagyobb attrakció vasárnap délután lesz, amikor csónakos busók kelnek át a szigeti oldalról a Dunán, majd megkezdődik a maskarások látványos felvonulása Mohács főterén. Ezt követően a Duna vizére bocsátják a kimúlt telet jelképező fakoporsót, végül kedden, a hagyományos farsangtemetés keretében egyet el is égetnek a város központjában rakott hatalmas máglyán.

    A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.
    A hagyományos programok mellett a fesztivál két kiemelt rendezvénye lesz a III. Országos Népzenei Tehetségkutató verseny és a II. Nemzetközi Farsangi Dudás Találkozó. A Duna-parti városban pénteken Made in Hungaria címmel Fenyő Miklós, szombaton a Hooligans együttes ad koncertet, de rajtuk kívül a Thália Színház művészei, továbbá helyi ének- és tánccsoportok szórakoztatják a közönséget.