Ideiglenes Bizottságot választottak

2009. január 21.
Ossza meg ismerőseivel!

    A Kórház-rendelőintézet eredményesebb gazdálkodása érdekében önkormányzati biztost nevezett ki a Pénzügyi és Vagyonellenőrzési Bizottság. Az államháztartás rendjéről szóló kormányrendelet és a helyi rendelet alapján ilyenkor egy ideiglenes bizottság felállítására is szükség van, ezért a legutolsó testületi ülésen döntés született egy ad-hoc bizottság létrehozásáról, amelynek az lesz a feladata, hogy megtárgyalja, értékelje és elfogadja a kórház élére kinevezett Hinkel János önkormányzati biztos azonnali végrehajtásra irányuló intézkedési tervét, valamint véleményezze az intézkedések záró értékelését.



    A bizottság tagjai közt van Kapitány Julianna (Költségvetési és Egészségügyi Bizottság MSzP), Derekas András (Pénzügyi Bizottság SZDSZ), Katus Attila (Szociális Bizottság SZDSZ), Vén János (Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság SZDSZ) valamint Török Endre (Gazdaságfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság MDF), akit dr. Bagó Zoltán (Jogi, Ügyrendi, Bűnmegelőzési és Külkapcsolatok Bizottsága Fidesz) helyett választottak meg, hiszen a képviselő az előterjesztéssel ellentétben nem kívánt az ideiglenes bizottság tagja lenni. Az ülés után ennek okairól nyilatkozott a Városi Hírlapnak a képviselő.

    „Véleményem szerint Kalocsán az SZDSZ hosszú évek óta látványpolitizálást folytat, és az érdemi munka helyett olyan döntéseket hoz, amely a saját szűk érdekcsoportjának, nem pedig a lakosságnak az érdeke.” – mondta el dr. Bagó, akinek véleménye szerint egy ilyen döntésre készültek a legutóbbi testületi ülésen is, hiszen a kórházi biztos munkáját felügyelő bizottság egy politikusok által választott politikai grémiumnak látszódott az előterjesztés alapján. Ennek az ad-hoc bizottságnak szakmai kérdésekkel kellene foglalkozni, ezért szakembereknek kellene a tagjai közt lenni, de ezzel ellentétben azokat a bizottsági elnököket kívánta a polgármester a képviselő-testülettel megválasztatni, akik már 2006-ban sem szakmai alapon kerültek kiválasztásra, hanem az alapján, hogy az SZDSZ-ben milyen tisztséget töltöttek be. „Nem kívántam érdekközösséget vállalni ezzel a csapattal, de nem én voltam az egyedüli, hiszen a bizottság elnöki tisztségét senki sem akarta vállalni.” – nyilatkozta a képviselő, aki szerint érdekes volt, hogy mint a „Fekete Péter” ment körbe a pozíció azok között a képviselő testületi tagok közt, akik viszonylag rövid idő alatt rájöttek, hogy az ad-hoc bizottság elnöki tisztségével tulajdonképpen csak a felelősséget próbálják a nyakukba zúdítani, úgy hogy a munkájukhoz és felelős döntésükhöz szükséges információkat, ahogy eddig ez után sem kapják meg. „Ezért politikai hovatartozástól függetlenül négy vagy öt képviselő is úgy nyilatkozott, hogy nem kíván ebben a színjátékban részt venni.” –mondta Bagó Zoltán képviselő.

    A napirendi pont kapcsán kialakult vita végén Katus Attilát választották meg az ad hoc bizottság élére.