Komoly európai és önkormányzati megmérettetések előtt állunk

2018. december 01.
Ossza meg ismerőseivel!

    Ebben az évben túl vagyunk egy győztes választáson, miközben egy választási év előtt állunk, érdemes tehát végiggondolnunk, honnan indultunk és hová tartunk – kezdte beszédét a KDNP Országos Választmányának szokásos, éves ülésén Semjén Zsolt pártelnök, miniszterelnök-helyettes december 1-jén Budapesten.

    A kereszténydemokraták első embere hangsúlyozta, a KDNP jelentősége az elmúlt években megnőtt: az Országgyűlésben, a kormányzati munkában, az európai politikában, a megyei és helyi önkormányzatokban is ott találjuk a sikeres kereszténydemokrata politikusokat. Semjén Zsolt szerint retorikai túlzás nélkül állítható, hogy a Kereszténydemokrata Néppártnak szerepe Európa jövője szempontjából is, hiszen a Fidesz–KDNP-szövetség tagjaként Magyarország sorsára jelentős befolyással rendelkezik, a magyar kormány szerepe szintén komoly a V4-ek politikájának alakításakor – a közép-európai országcsoport összefogása pedig döntő lehet atekintetben, milyen útra lép az unió a következő években.

    „Európa jövőjéért is felelősek vagyunk. Nemcsak az a kérdés, meglesz-e az abszolút többség az EP-választáson, nemcsak az a kérdés, hány képviselőt küldünk az Európai Parlamentbe, hanem hogy visszatalál-e az Európai Néppárt az európai alapító atyák – a kereszténydemokrata Adenauer, Schuman, de Gasperi – örökségéhez; megőrzi-e a kontinens keresztény civilizációját, vagy előretör az iszlám; megmarad-e az európai nemzetek értékgazdagsága, vagy az EU belesüllyed a mulitkulturalizmus vagyis az identitásvesztés mocsarába” – utalt a 2019-es európai választási év sorsdöntő voltára Magyarország miniszterelnök-helyettese.

    A hazai helyzetet elemezve rámutatott: ez a kabinet Európa legkereszténydemokratább kormánya, amelynek értékrendje a társadalom többségének támogatásával találkozik immár, ez a gyakorlatban patriotizmust, a keresztény civilizációhoz való ragaszkodást (ami nem feltétlenül azonos a személyes vallásossággal), a migráció elutasítását és a családi értékek tiszteletét jelenti.

    Ugyanakkor a gazdaságpolitikában is világosan látható a különbség a kereszténydemokrata és a balliberális kormányok között. Míg a jobboldali kormányok a gazdaság beindításával pénzt teremtenek, ezzel biztosítják az ország fejlődését, hosszútávú jövőjét, addig a baloldal a pénz elosztásával rendre a rövidtávú politikai haszonszerzésben, szavazatvásárlásban gondolkodik – hangsúlyozta Semjén Zsolt. Emlékeztetett: a baloldal célja kormányon, hogy minél többen függjenek az állami ellátórendszerektől, segélyektől. A Fidesz–KDNP-kormány célja azonban a segélyalapú helyett a munkaalapú társadalom létrehozása. Ezt a célt szolgálja a közmunkaprogram is: az ebben résztvevők már nem állami segélyből kényszerülnek eltartani a családjukat, s a 400 ezer korábbi közmunkás fele, 200 ezer ember el tudott helyezkedni a piaci szférában. A munkanélküliség 12-ről háromszázalékosra csökkent, és most már számos területen munkaerőhiány tapasztalható, miközben minden korábbinál alacsonyabb a költségvetési hiány, 4-5 százalékos a gazdasági növekedés és csökkent az államadósság. Magyarországon a legalacsonyabbak a jövedelemadó-terhek és itt a legmagasabb a családtámogatás az unióban, s a magyaroknak ekkora megtakarítása és ilyen mértékű fogyasztása, mint manapság, még sohasem volt – emlékeztetett a kisebbik kormánypárt elnöke.

    Fontos kereszténydemokrata eredmény az egyházak támogatása – ami az Eurostat szerint is a legmagasabb Európában –, és a határon túli magyarokat segítő programok. Az identitás-megőrzés, az oktatási intézmények támogatása – benne ezer Kárpát-medencei óvoda felépítésével, illetve felújításával – és a helyi gazdaságélénkítő programokkal mind-mind a külhoni magyarság szülőföldön való megmaradását támogatja a magyar állam. Utóbbi nemcsak a helyi magyaroknak jó, hanem a magyar és az adott utódállam szempontjából is GDP-növelési tényezőként jelenik meg. Nagy eredmény az állampolgárság megadása a határon túli nemzetrészeknek, ennek eredményeként már 1 millió 570 ezren létesítettek (újra) közjogi kapcsolatot az anyaországgal. A külhoni magyarság is értékeli Magyarország és a magyar kormány érdekükben tett erőfeszítéseit, nem véletlen, hogy az áprilisi választáson 96,2 százalékuk a Fidesz–KDNP-szövetséget támogatta szavazatával – emlékeztetett a kormányfő helyettese.

    „Komoly európai és önkormányzati megmérettetések előtt állunk, adja Isten, hogy itt, az Országos Választmány előtt egy év múlva is egy sikeres választási évet értékelhessünk” – zárta beszédét a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke.

    (semjenzsolt.hu)