A 75 éves Márfi Gyula veszprémi érseket köszöntötték

2018. december 17.
Ossza meg ismerőseivel!

    Márfi Gyula veszprémi érsek 75. születésnapja alkalmából celebrált ünnepi szentmisét vasárnap délután Veszprémben, a Szent Mihály-bazilikában. Az ünnepélyes alkalmon jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke is.

    – Születésnapot ünnepelni jöttünk össze, érsek atya 75. születésnapját. Hetvenöt év pedig már három emberöltő. Joggal mondhatjuk rá, hogy történelem. Különösen is történelem itt, a Kárpát-medencében, ahol a II. világháború alatti világ, a kommunizmus időszaka és a legutóbbi, majdnem harminc esztendő három különböző korszakot jelent – mondta el a Szent Mihály-bazilikában tartott ünnepélyes eseményen vasárnap délután Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek.

    – Papi és püspöki szolgálatunk arra kötelez minket, hogy másokat is meghívjunk a Krisztus felé tartó nagy zarándoklatra. Hálát adunk Márfi Gyula Érsek atya életéért, a 75 esztendőért, amelyet már eddig kapott a Gondviseléstől. Különösen hálát adunk mindazokért a kegyelmekért, amelyekben Isten egyházát és a körülöttünk élő emberi közösséget érsek atya papi és püspöki szolgálata által részesítette – fogalmazott a bíboros.

    Ezt követően Szerenka Miklós érseki helynök köszöntötte az érsek atyát, áttekintve Márfi Gyula munkásságát, gazdag tevékenységi körét. ehelyett: gazdag tevékenységét.

    Az ünnepi misén Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek mondott szentbeszédet.

    Áder János köztársasági elnök köszöntő szavait Takáts István érseki kancellár közvetítette, majd Porga Gyula, Veszprém város polgármestere szólalt fel az ünnepi misén. A polgármester elmondta, Márfi Gyula személyének és munkásságának méltatása egyszerre könnyű és nehéz feladat.

    – Azért könnyű, mert az érsek atya sokak által tisztelt és szeretett személyisége Veszprém városának. Olyan ember, akinek áldásos tevékenységét nemcsak egyházi körökben övezi elismerés. Nem könnyű ugyanakkor Márfi Gyula méltatása azért, mert még felsorolni is nehéz mindazt a szépet és jót, amivel ő főpásztori megbízatása során Veszprém életéhez, a veszprémiek boldogulásához hozzájárult – emelte ki Porga Gyula, hozzátéve, az érsek kiváló közösségi emberként harmonikus együttműködést valósít meg a város és az egyház között. A polgármester a város közgyűlésének döntése értelmében Márfi Gyula részére Veszprém érdekében kifejtett tiszteletreméltó szolgálatai elismeréseként Veszprém város díszpolgára címet adott át.

    75 ÉVES MÁRFI GYULA 02

    Az ünnepélyes alkalmon több egyházi és világi vezető mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője is részt vett.

    A szeretet soha el nem múlik

    Márfi Gyula veszprémi érsek a Zala megyei Pördeföldén született 1943. december 17-én. 1967-ben Szombathelyen pappá, 1995-ben Egerben érsekké szentelték. Szent II. János Pál pápa 1997. augusztus 14-én nevezte ki veszprémi érsekké, ez év szeptember 6-án iktatták be. Márfi Gyula kimagasló szakmai munkája elismeréseként 2017. augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át. Jelmondata: „A szeretet soha el nem múlik” (1Kor 13,8)

    (Forrás: veol.hu)