A laoszi nemzetgyűlés elnökével tárgyalt Semjén Zsolt

2018. szeptember 19.
Ossza meg ismerőseivel!

    A délkelet-ázsiai ország parlamentjének elnökét fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán a parlamentben. Pany Yathotou asszony hivatalos magyarországi látogatása során találkozott a miniszterelnök-helyettessel.

    A laoszi politikus a megbeszélésen utalt arra, hogy a két országot immár 56 éves diplomáciai kapcsolat fűzi egymáshoz. Méltatta a gazdasági együttműködés eddigi eredményeit, kiemelve a kötött segélyhitel intézményét, amellyel hazánk lehetőségeket teremtett Laosz számára több fontos helyi projekt megvalósításában. Megjegyezte, hogy Magyarországot modellként értékelik és támogatják törekvéseit a regionális, illetve más nemzetközi fórumokon. Köszönetét fejezte ki, hogy a Laosz déli részén, Attapeu tartományban lévő vízerőmű gátjának 2018 júliusi átszakadása után Magyarország víztisztító berendezéssel sietett a katasztrófa sújtotta területen élők megsegítésére.

    Semjén Zsolt a megbeszélésen kiemelte Magyarország kormányának Keleti Nyitás politikáját, mellyel új lehetőséget teremtett az ázsiai piacok elérésében, erősítve a gazdasági együttműködést a térség országaival, közöttük Laosszal is. Nagyra értékelte, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram számos lehetőséget biztosít a Laoszból érkező – a magyarországi felsőoktatási intézményekben tanuló – hallgatók szakmai előrelépésében, akik hazatérésük után hidat jelentenek a két ország kapcsolataiban. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a program bővítésével további lehetőséget teremtünk a felsőfokú szaktudás megszerzésére.

    (Forrás: kormany.hu)