Elhunyt Kallós Zoltán, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakja

2018. február 14.
Ossza meg ismerőseivel!

    A hírt a Kallós Zoltán Alapítvány illetékese erősítette meg az MTI-nek. A közlés szerint a neves néprajzkutatót rövid szenvedés után válaszúti otthonában érte a halál.

    Kallós Zoltán 1926. március 26-án született a Kolozs megyei Válaszúton (Rascruci). Szülőfalujának népdalait, ritmusait, a helyi magyar, román és cigány népszokásokat kolozsvári református kollégistaként, tanárai biztatására kezdte gyűjteni. A fiatalok szokásrendjét, udvarlási hagyományait és népdalkincsét feldolgozó gyűjtőmunkájával első díjat nyert egy népdalpályázaton, és végleg eljegyezte magát a néprajzzal. 1946-ban tanítói oklevelet szerzett, a kalotaszegi Magyarvistán (Vistea) tanított.

    +

    Igaz magyar volt, de egész életét kisebbségi sorsban élte le. És a kisebbségeknél még kisebbet keresett és talált, a szórványban élő magyarságot. Az ő kultúrájukat kutatta és mentette át a jövőnek.

    Kallós Zoltán a mezőségi Válaszúton született. Ott, ahol Wass Albert is. És Válaszúton halt meg most Hamvazószerdán. És ez a válaszút utat mutat, megy az égi haza felé, ahol már földije várja.

    (semjenzsolt.hu)