Lengyel parlamenti küldöttséget fogadott Semjén Zsolt

2018. január 31.
Ossza meg ismerőseivel!

    A Szejm külföldön élő lengyelekkel való kapcsolattartás bizottságának küldöttségét fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán az Országházban.

    A lengyel parlamenti bizottság elnöke, Anna Schmidt-Rodziewicz köszönetet mondott Magyarország Kormányának a Lengyelország melletti folyamatos kiállásért és megköszönte a hazánkban élő lengyel nemzetiség támogatását, amiből tapasztalat szerint is fontos programok és beruházások valósultak meg. Fontos és egyedülálló lépésnek nevezte, hogy a lengyel nemzetiség a parlamenti szószólója révén észt vehet a Magyar Országgyűlés munkájában.

    A küldöttség érdeklődött a magyar nemzetpolitika iránt is, különösen is a határon túli és diaszpóra magyarsággal való kapcsolattartás formái és  az identitás megőrzését és a nyelvhasználatot célzó jó gyakorlatok iránt. Semjén Zsolt elmondta, hogy a az elmúlt években háromszorosára emelkedett a nemzetiségek támogatása, valamint beszámolt arról a szószólói rendszer hatékony működéséről, példaként említve a megbeszélésen is jelen lévő Csúcs Lászlóné lengyel szószóló aktív szerepvállalását és fontos munkáját.

    A miniszterelnök-helyettes beszámolt a honosítási folyamatokról, valamint a Nemzeti Regiszter működéséről és a határon túl élő, valamint a diaszpóra magyarsággal történő kapcsolattartás és a feléjük irányuló kormányzati támogatás formáiról és tapasztalatairól.

    (Forrás: MTI)