Európa stabilitását csak erős nemzetállamokkal lehet garantálni

2017. november 24.
Ossza meg ismerőseivel!

    Belgrádban fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökét a szerb ortodox egyház vezetője. Semjén Zsolt átadta Orbán Viktor miniszterelnök meghívását Irinej pátriárkának, Belgrád metropolitájának. A pátriárka várhatóan jövőre látogat Magyarországra. A csütörtöki találkozón részt vett Soltész Miklós, az Emmmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke.

    A szerb ortodoxia vezetőjét a magyar kormány nemzetpolitikájáról Semjén Zsolt, egyház- és nemzetiségpolitikájáról Soltész Miklós tájékoztatta.

    A miniszterelnök-helyettes a találkozón elmondta: a határon túli magyarok támogatása nem gyengíti, hanem erősíti azokat az országokat, ahol élnek. Az államtitkár beszámolt a Magyarországon élő szerbek támogatásairól, valamint részletesen áttekintette a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye folyamatban levő ügyeit, fejlesztéseit.

    A pátriárka a két nép kapcsolata és Európa keresztény identitásának megőrzése szempontjából egyaránt nagyon előremutatónak nevezte a magyar kormány pozitív viszonyulását a szerb nemzetiséghez és a Magyarországon működő szerb egyházhoz – olvasható a közleményben.

    Irinej pátriárka elismeréssel szólt a szerb-magyar politikai és társadalmi kapcsolatok javulásáról, valamint kifejezte meggyőződését, hogy Európa stabilitását csak erős nemzetállamokkal lehet garantálni.

    A kontinensre nehezedő migrációs nyomás kapcsán a szerb ortodoxia vezetője hangsúlyozta: Magyarország és Szerbia joga, hogy a saját jövőjéről szabadon, minden külső kényszertől mentesen dönthessen. A pátriárka szerint történelmi felelősség a keresztény gyökerű és kultúrájú közép-európai nemzetek összefogásának, valamint a keresztény egyházak egységének előmozdítása.

    A tárgyalást követően Semjén Zsolt, Soltész Miklós és Pantelic Lukijan, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke felkeresték a belgrádi osztrák-magyar hősi temetőt, ahol a püspök imádsága után megkoszorúzták az I. világháborúban elesett katonák sírját. A megemlékezésen részt vett Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.

    (Forrás: MTI)