Az állampolgárságtól elválaszthatatlan a szavazati jog

2017. november 07.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint „Gyurcsány Ferenc egy senkiházi hazaáruló”. Ezt a Hír Tv-nek és az Echo Tv-nek nyilatkozva mondta el hétfő este a KDNP elnöke, amikor a külhoni magyarság szavazati joga elleni aláírásgyűjtésről kérdezték. A kereszténydemokrata politikus rámutatott: „a magyar társadalomban teljes konszenzus van a tekintetben, hogy a külhoni magyarságnak jár az állampolgárság, az pedig, hogy ez a Gyurcsány nevű ember mit beszél a parlamenten kívülről, teljesen érdektelen”.

    Semjén Zsolt kifejtette: „a magyar társadalomban teljes konszenzus van a tekintetben, hogy a külhoni magyarságnak jár az állampolgárság. (….) Az állampolgárságtól elválaszthatatlan a szavazati jog, és a külhoni magyarságot megilleti az autonómiáknak a különböző formái.”

    Arra a kérdésre, hogy mi történik abban az esetben, ha a külhoni magyarság szavazati joga ellen gyűjtött aláírások meglesznek, és Gyurcsányék valamilyen módon népszavazást szeretnének, a KDNP elnöke így válaszolt: „Természetesen nem lesznek meg az ilyen aláírások és ez a kérdés alkotmányosan eldőlt. Az, hogy néhány nemzetáruló csatlakozik hozzá (Gyurcsány Ferenchez), ennek megint csak nincs jelentősége.”

    (semjenzsolt.hu)