Kitüntették a holland nagykövetség attaséját

2017. augusztus 28.
Ossza meg ismerőseivel!

    A magyar mezőgazdaság, valamint hazánk külföldi jó hírnevének erősítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Gábor Dzsingisznek, a budapesti holland nagykövetség attaséjának Magyarország Köztársasági elnöke – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adományozta. A magas elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke adta át az Országházban.

    Gábor Dzsingisz az 1956-os forradalom után, 16 évesen menekültként érkezett Hollandiába. 1965-ben doktorált a Tilburgi Katolikus Egyetemen, a gazdasági fakultás nemzetközi jog és nemzetközi kapcsolatok tanszékén. Tanulmányai elvégzése után a Gazdasági Minisztériumban helyezkedett el. 1972 és 90 között a holland kereszténydemokrata párt, a CDA színeiben különböző önkormányzati tisztségeket töltött be, 1983-1990-ig Haaksbergen polgármestere, majd 1990-től 94-ig mezőgazdasági államtitkárként a holland kormány tagja volt. Elévülhetetlen érdemei vannak a magyar és a holland kereszténydemokrata irányultságú pártok közötti jó viszony kialakításában. 1994-ben parlamenti képviselőnek választották, 1998-ban pedig diplomataként került a budapesti holland nagykövetségre, ahol agrárattaséként számos PHARE és SAPARD program beindításával nyújtott segítséget.

    2006 óta a Kereszténydemokrata Néppárt Barankovics Alapítványának kuratóriumi tagja. Az elmúlt években számos cikkben, tv-interjúban és felszólalásában állt ki Magyarország mellett, támogatva hazánk erőfeszítéseit nemzeti érdekeink megvédésében.

    (semjenzsolt.hu)