A felsőoktatásról szóló törvény módosításának eljárásáról

2017. május 05.
Ossza meg ismerőseivel!

    A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását az Országgyűlés nem sürgős, hanem kivételes eljárásban fogadta el, s a vonatkozó ügyiratot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes március 31-én írta alá, Budapesten – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

    Ezt azzal kapcsolatban írták, hogy korábban Lattmann Tamás nemzetközi jogász arról nyilatkozott: Semjén Zsolt Teheránban tartózkodott a jogszabálytervezet sürgősségi indítványának benyújtásakor, miközben azt Budapesten szignózta, és ez szerinte felveti a közokirat-hamisítás gyanúját.

    A Miniszterelnökség közleményében kiemelte: az ügyirat kelteként nem az aláírást, hanem a benyújtás napját tüntették fel, amit semmilyen szabály nem zár ki. Kifejtették: “a kivételes eljárást a 10/2014. (II. 24.) OGY határozat 61. paragrafus 3. bekezdése alapján a 34. paragrafus 1. bekezdésében foglalt határidőre tekintet nélkül lehet indítványozni legkésőbb annak az ülésnek a megnyitása előtt egy órával, amely ülésre az előterjesztő – vagy a 2. bekezdés szerinti esetben a képviselők legalább egyötöde – a törvényjavaslat megtárgyalásának és elfogadásának napirendre vételét indítványozza”.

    Kitértek arra is, hogy a kivételes eljárást ennek alapján március 31-én 14 óráig, valamint április 3-án reggel 8 és 12 óra között állt módjában a kormánynak kezdeményezni. A kivételes eljárást kezdeményező ügyirat március 31-én került át a miniszterelnök-helyettes titkárságára és még aznap visszakerült az aktát gondozó főosztályhoz – közölték.

    (Forrás: MTI)