Világhírű professzor tette le a magyar állampolgársági esküt

2017. március 16.
20170316_KAR0251
Ossza meg ismerőseivel!

  Magyar állampolgársági esküt tett P. Henri Boulad S.J. egyiptomi jezsuita szerzetes csütörtökön Budapesten, az Országházban.

  Henri Boulad maga kérte, hogy felvehesse a magyar állampolgárságot, mert egyetért a magyar kormány keresztényeket és a keresztény értékeket védő törekvéseivel.

  Az ünnepélyes eskütételen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: Magyarország immár ezer esztendeje keresztény ország, és az új magyar alkotmány a kereszténység értékeire fekteti a hangsúlyt.

  Kiemelte: Magyarország, mint ahogy az egyetemes kereszténység, keletről kapta a hitet és az evangéliumot, s tudja a kötelességét a keleti keresztények felé most, amikor nehéz helyzetben vannak.

  Szavai szerint egy olyan teológus, világhírű professzor tette le a magyar állampolgársági esküt, akit nagy tekintélyként tartanak számon. Hozzátette: nagy megtiszteltetés Magyarországnak és a kormánynak, hogy az állampolgárság kötelékében és Szent István örökségében egyek lehetnek.

  Henri Boulad Alexandriában született 1931-ben, szíriai családból származik, édesapja szír, édesanyja olasz származású, a család francia anyanyelvű katolikus. A jezsuita rendbe 1950-ben lépett be, majd 1963-ban szentelték pappá Bejrútban.

  Három doktorátust szerzett és – visszatérve Egyiptomba – az ifjúság nevelése és a szociális munka területén dolgozott, valamint lelkigyakorlatok vezetője lett. Kalkuttai Szent Teréz anyával egyetértésben szervezte meg az egyiptomi CARITAS-t. Menekülttáborokat szervezett, küzdött a szudáni népirtás megfékezéséért, a rabszolgák kiváltásáért. “Teljesen önfeláldozásnak szentelt életéért” megkapta a francia érdemrend tiszti keresztjét.

  Évente előadókörutakat tartott Európában, beszédeit gyakran a rádiók is közvetítették. 2004-ben lett a jezsuiták kairói kollégiumának vezetője. Rendszeresen jár Magyarországra előadásokat tartani, jelenleg március 24-ig tartózkodik itt, ezalatt több lelkigyakorlatot is tart, amelyek szinte pillanatokkal a meghirdetés után beteltek.

  (Forrás: MTI)

  20170316_KAR0251