Magyar származású izraeli tudós kitüntetése

2017. március 28.
Ossza meg ismerőseivel!

    Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes magas állami kitüntetést adott át a Parlamentben Daniel Hershkowitz professzornak, korábbi izraeli tanügyi miniszternek a magyar–izraeli tudományos és társadalmi kapcsolatok elmélyítését szolgáló sokrétű és elkötelezett tevékenysége elismeréseként.

    Áder János köztársasági elnök – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adományozta a magyar származású tudósnak, az izraeli Bar Ilan Egyetem elnökének, a Magyar–Izraeli Tudományos Társaság tiszteletbeli elnökének.

    Daniel Hershkowitz professzor 1953-ban született Haifán, magyarországi szülőktől. Nemzetközi hírű egyetemek vendégprofesszora, tudományos munkája mellett aktív a közéletben, és szülővárosa egyik városnegyedének vallási vezetőjeként is tevékenykedik. Nemzetközi tudományos társaságok tagja, némelyiknek az elnöke is volt. Számos matematikai díj kitüntetettje. Hershkowitz professzor 2009-től Izrael tudományos és technológiai minisztere volt, 2011 novemberében beszédet mondott a World Science Forum budapesti ülésén.

    Mint az izraeli Bar Ilan Egyetem elnöke azon munkálkodik, hogy szülei, nagyszülei szülőföldje és Izrael között magas szintű tudományos és közéleti kapcsolatok jöjjenek létre. Ennek elősegítésére aktív szerepet vállalt a Magyar-Izraeli Tudományos Társaság megalakításában, mely magyar származású izraeli kutatóknak kíván szakmai és kulturális fórumot teremteni. A szervezet tiszteletbeli elnökeként a kétoldalú társadalmi kapcsolatok fejlesztésének töretlen igénye és támogatása jellemzi.

    (Forrás: kormany.hu)