Elfogadhatatlan az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú megjelenítése

2017. március 16.
Ossza meg ismerőseivel!

    Elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú megjelenítését is Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök helyettes.

    A kormányfő helyettese csütörtökön Budapesten újságírók előtt ezzel indokolta azt a törvényjavaslatot, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt jegyeznek. Kérdésre jelezte: a kormány kész állami támogatást nyújtani az Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is.

    Semjén Zsolt elmondta: a javaslattal, amelyet jövő héten kezd tárgyalni az Országgyűlés, az önkényuralmi jelképek tilalmát kiterjesztik majd a kereskedelmi célú termékekre is.

    Rámutatott: Európának ezen részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

    Semjén Zsolt a törvényjavaslatot “absztrakt erkölcsi megfontolással” indokolta, ugyanakkor kérdésre nem cáfolta, hogy összefüggés van a Heineken cégérével és az Igazi Csíki Sör forgalmazásának akadályozásával.

    Megjegyezte: a Heineken logójában vörös csillag szerepel, ami nyilvánvaló politikai tartalom. Felidézte, hogy 1951-ben a vörös csillagot levették a sörről, majd 1991-ben a Szovjetunió megszűnése után visszatették. Semjén Zsolt kiemelte: Magyarországon emberek millióit nyomorították meg ennek a jelképnek a jegyében, ezért ezt nem fogják engedni. A miniszterelnök-helyettes azt ajánlotta a hollandoknak, gondolják végig, mit szólnának ahhoz, ha megjelenne egy olyan sör Hollandiában, amelyen horogkereszt lenne.

    Kérdésre kitért arra is, hogy a kormány a jövőben kész állami támogatást nyújtani majd az Igazi Csíki Sör gyártásához és a kézműves sörök előállításához.

    Ha a törvényjavaslatot elfogadja az Országgyűlés, hatályba lép, akkor amennyiben ilyen jellegű bejelentés érkezik a lakosságtól, az arra hivatott szerv dönteni fog, lehet-e forgalmazni a Heineken vörös csillagú logóval ellátott söreit.

    Semjén Zsolt jelezte: a törvényjavaslatban annyi engedmény szerepel, hogy indokolt esetben a kormány felmentést adhat.

    (Forrás: MTI)