Új honlap a családi adózás megismertetéséért

2009. szeptember 11.
Ossza meg ismerőseivel!

    A családi adózásról szóló javaslatunkat már kétszer benyújtottuk az Országgyűlésnek, ám azt tárgysorozatba sem vették, sajnos még arra a szintre sem jutottunk el, hogy érdemben vitatkozhassunk róla – közölte Rétvári Bence pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. Mint mondta: ismét benyújtják majd az erről szóló indítványt, és a 2010-es választási program egyik központi eleme is lesz.

    Az IKSZ elnöke, országgyűlési képviselője szólt arról az elszomorító adatról miszerint Magyarország termékenységi rátája tavaly a társadalom szinten tartásához szükséges 2,0-2,1 értéktől messze elmaradva, 1,34-re süllyedt. A képviselő szerint a jelenlegi tendencia folytatódása 50 éven belül 8,7 milliós lélekszámot és a társadalom jelentős elöregedését eredményezné, ami fenntarthatatlan következményekkel járna.

    Ezért a KDNP kiemelten fontosnak tartja ebben a helyzetben minden olyan eszköz bevezetését, amely a népességfogyás megállítását és a gyermekvállalási kedv erősítését szolgálja. A politikus elmondta: az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség ezért indította el a mai nappal a www.csaladiadozas.hu honlapot, melynek legfőbb célja, hogy megismertesse a társadalommal, a fiatalokkal a családi adózás lehetőségét.

    Fülöp Attila, az IKSZ Gazdasági Munkacsoport vezetője a családi adózás lényegéről elmondta: mivel az figyelembe veszi, hogy mennyi eltartott van egy családban, így ez a forma azoknak a családoknak jelent előnyt, ahol a szülők gyermeke(ke)t nevelnek, és bejelentett munkaviszonyuk van, nem pedig szociális támogatásokból élnek. Kiemelte: jelentős kedvezményt jelent a nagycsaládosok, vagy gyermekeit egyedül nevelő szülők számára. Mivel a családi adózás választható adózási forma, ezért senki sem járhat rosszul, hiszen ha így nem kevesebb az adója, maradhat a régi rendszerben. A szakértő megemlítette azt is, hogy a világ számos országában, például Franciaországban, Írországban, Németországban ez már egy hatékonyan alkalmazott adózási mód.

    Fülöp Attila a honlap elindításáról elmondta: fő célja, hogy tájékoztasson és elindítson egy vitát, hogy van-e létjogosultsága az elképzelésnek, erre a fórum rovatban lesz lehetőség. Szakértői videók találhatóak az oldalon, amelyekben hazai közgazdászok, többek között Mészáros József, a párt alelnöke, a téma szakértője beszél az elképzelésről.

    A honlapon található egy kalkulátor, melynek segítségével mindenki kiszámolhatja, hogy jelenlegi jövedelmi és családi viszonyai mellett a családi adózás rendszerében mennyit kellene adóznia, mekkora megtakarítást jelentene ez a jelenlegi szja-hoz képest. A támogatók rovatban lehetőség nyílik az internetes aláíró íven támogatni is az elképzelést. Ezeken felül az oldal tartalmazza a családi adózás rendszerének részletes leírását, az alapelveket, tanulmányokat külföldi példákról (francia adórendszer bemutatása), törvényeket, valamint a KDNP korábbi törvényjavaslatát is.

    (Forrás: kdnp.hu)