Célegyenesben a csatornaépítés

2009. szeptember 04.
Ossza meg ismerőseivel!

    – Polgármester Úr! Összefoglalná röviden olvasóinknak a fórumok lényegét?
    – Dunaszentbenedek, Géderlak és Uszód község már egy évtizede szeretné megvalósítani a három település szennyvízközmű beruházását. Egy előző próbálkozásunk már meghiúsult, ám most ismét lehetőségünk nyílott egy pályázat benyújtására. Közel kétmilliárd forintos beruházásról beszélhetünk, ami pályázati pénzek nélkül megvalósíthatatlan. 2008-ban nyújtotta be pályázatát a három község és ez év tavaszán kaptunk értesítést arról, hogy az első fordulónak nyertesei lettünk. A támogatási szerződést április végén írtuk alá Géderlak és Dunaszentbenedek polgármestereivel.

    – Hol tartanak a megvalósításban?
    – Most a pályázat második fordulójára történő előkészítő folyamatok zajlanak. Ennek a része volt a három településen megtartott lakossági fórum is.

    – Mi kell ahhoz, hogy az Uszód község gesztorságával induló beruházás megvalósuljon?
    – Sikeres csak akkor lehet a második fordulós pályázatunk, ha igazolni tudjuk, hogy a három település lakóinak 67 %-a támogatja a beruházás megvalósítását. Ehhez kell létrehoznunk egy vízi közmű társulatot. Amint a kötelező 67% összegyűlik, automatikusan tagja lesz a csatornaépítő közösségnek minden olyan polgár, aki a három település valamelyikén ingatlannal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a többség a beruházás megvalósítása mellett határoz, mindenkire egyformán terhelődik a közös költség.

    – Mekkora összeg jut egy-egy háztartásra?
    -A szennyvízvezeték bekötése háztartásonként 120.000,- forintba kerül annak, aki belép a társulásba, és lakás előtakarékossági szerződést köt.  Ebben azt vállalják, hogy 100 hónapon keresztül, havi 1.200,- forint befizetésével teljesítik a rájuk jutó költségek befizetését.

    – Mekkora a pályázaton nyerhető támogatás?
    – A kivitelezés költségeinek 85 %-át biztosítja az EU-s pályázat. A fennmaradó 15% pedig megoszlik az állam, az önkormányzatok és a lakosság között. Pályázati pénzek nélkül majdnem félmilliós költséget jelentene ingatlanonként, ami a mai gazdasági körülmények között megoldhatatlan problémát okozna a legtöbb családnak.

    – Miért éri meg támogatni a csatornahálózat kiépítését?
    – Az Európai Unió 2015-ig kötelezi településeink számára, hogy kiépítsék a csatornahálózatot. Ennek megépülte után, aki nem köt rá a hálózatra, talajterhelési díjat fizet, ami több, mint a csatornahasználati díj. Ezen kívül az sem mellékes, hogy alattunk húzódik a barákai vízbázis ivóvízkészlete. A beruházás megvalósítása azt jelenti, hogy unokáink ivóvízkészletét megmentjük a szennyezéstől.

    – Úgy tudom két-két nap állt rendelkezésére a három település lakóinak, hogy hivatalosan is a vízmű társulás tagjaivá váljanak egy szerződés megkötésével.
    – Ez volt az eredeti terv, ám a két nap kevésnek bizonyult a szerződések megkötésére, ezért egy pótnapot is beiktattunk a hét végére.

    – Milyen mértékű a lakosok támogatása?
    -Eddig 65 %-nál tartunk. Azt hiszem minden településen nagyobb lesz a támogatottság az előírtnál. Akkor pedig következhet a pályázat második –reméljük nyertes- fordulója.

    (Forrás: kalohirek.hu)