Azonnali intézkedést sürget a KDNP a kilakoltatások ellen

2009. szeptember 04.
Ossza meg ismerőseivel!

    Soltész Miklós, miután a Magyar Szociális Fórum és az Otthonvédők képviselőivel folytatott megbeszélést követően hangsúlyozta, a kilakoltatások miatt az ország vezetőinek haladéktalanul lépniük kell. Emlékeztetett rá, hogy korábban országgyűlési határozati javaslatot terjesztettek be a parlament elé. Szili Katalintól azt kérték, hogy házelnökként segítse annak sürgős tárgyalását, ezután pedig a kormánynak az abban foglaltakkal összhangban azonnal intézkednie kell – tette hozzá.

    A kereszténydemokrata politikus javaslataik részleteiről szólva elmondta: azoknak szeretnének hatékony segítséget nyújtani, akik önhibájukon kívül nem tudják fizetni felvett hiteleiket. Hangsúlyozta, hogy ezek az emberek a bankok szerint megfelelő hitelfelvevőknek bizonyultak, és azzal, hogy otthont teremtettek, jelentősen növelték a GDP-t.

    Soltész Miklós álláspontja szerint az állam nem nézheti tétlenül, miként megy tönkre az emberek ezreinek élete, minden eszközzel meg kell akadályoznia, hogy a bajbajutottak utcára kerüljenek.

    A kereszténydemokrata politikus a határozati javaslat egyik fontos elemeként emelte ki, hogy az árverezéseket leállításán túl megfelelő szabályozást kell alkotni a kilakoltatások megelőzése érdekében. Lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az adós maga értékesítse az ingatlanát, minimum 6, legfeljebb 12 hónapos moratórium kitűzésével.

    A szakpolitikus szerint a Magyar Fejlesztési Banknak nem az önkormányzatokon keresztül az államnak kellene kiváltania a nehéz helyzetbe kerültek hitelét, s megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy a családok – a fizetési kötelezettség átmeneti felfüggesztésével – otthonaikban maradhassanak.
        
    Kijelentette, hogy ha a következő választások után a Fidesz és a KDNP kap megbízást kormányalakításra, akkor a határozati javaslatban foglaltakat végre fogják hajtani.
        
    A megbeszélésen és a sajtótájékoztatón részt vevő Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője azt mondta, azért keresték fel a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjét, hogy ismertessék a társadalom legsúlyosabb problémáit. Ezek között jelölte meg a megélhetési gondokat, a kilakoltatás és kényszerárverezés kérdését, valamint az emberek egészségügyi állapotának romlását, az ellátórendszer elégtelenségét. Simó Endre információi szerint idén eddig 35-40 ezer ember vesztette el otthonát.
        
    Közölte, hogy a Fidesz és a KDNP javaslata egybevág Szili Katalin házelnök augusztus eleji kezdeményezésével, amely arról szólt, hogy a parlament sürgősséggel tárgyalja a kilakoltatások problémáját.

    (Forrás: kdnp.hu)