Átadták a Barákai kikötőt

2009. szeptember 03.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az átadó ünnepségen Novodomszki Éva köszöntötte az egybegyűlteket a cég egyik impozánsan átalakított raktárhelyiségében, ahonnan a meghívottak átvonultak a barákai kikötőhöz. A komoly, több 100 tonna óránkénti kapacitású átrakóval rendelkező hajóállomást Szeghalmi Ambrus szentelte fel, aki elmondta, hogy nem gondolta volna, hogy gyermekévei színhelyén egyszer ilyen fontos beruházás fog megvalósulni. A nemzetiszín szalaggal átkötött épületet Juhász Csaba a Glencore Grain Hungary Kft. ügyvezetője, Cservák Sándor cégvezető, valamint Jakab Ferenc Foktő polgármestere avatták fel. Cservák Sándor elmondta, hogy szabad kikötőként nemcsak a Glencore, hanem a környékbeli gazdák és kereskedők megrendeléseit is teljesíteni fogják. Az uszályok északra Rotterdam felé a Rajna-Majna csatornán, valamint déli irányba a Fekete-tenger felé hordják majd az olajos magvakat és a gabonát.

    „Több hasonló kikötő is működik már a Dunán” – mondta el lapunknak Juhász Csaba ügyvezető, aki hangsúlyozta, hogy a barákai különlegességét az adja, hogy egy olyan logisztikai központ része, ahol akár 90 ezer tonna gabona tárolására is lehetőség van, ami lehetővé teszi, hogy flexibilis kiszolgálást nyújtsanak partnereiknek.

    A jelenlegi hajóállomás csak az elő lépcsője annak a beruházási sorozatnak, amelyet a Glencore Kft. a Foktőhöz tartozó Barákán kíván megvalósítani, hiszen már elkezdődött annak az olajos magvakat feldolgozó üzemnek az építése, amely jövőre kezdi majd meg működését.

    Az impozáns megnyitó ünnepségen Jakab Ferenc, Foktő polgármestere elmondta, hogy az itt épülő logisztikai központnak az első és talán legjelentősebb része a ma felavatott kikötő.
    „Baráka Baja mellett az Alföld második kapuja, hiszen a Duna ezen szakaszán néhány kisebb jelentőségű kikötő kivételével komolyabb létesítmény csak e két településen van.” – hangsúlyozta a polgármester, aki a Hírlapnak elmondta, hogy amikor 7 évvel ezelőtt elkezdték a fejlesztést, akkor mindez álomszerűnek tűnt, de most a kikötő átadásán már a valóságos tényként kezelendő, hogy egy óriási beruházás megvalósításának az első lépésein túl vannak.

    Beszédében a polgármester megköszönte a beruházásban résztvevő tervezőknek, kivitelezőknek a munkáját, a Glencore vezetőségének pedig átadta annak a bőgőshajónak a makettjét, amelyet újjá szeretnének építeni, hiszen ez jelképezte a magyar gazdák számára a biztos piacot, a családok számára pedig a biztos megélhetést. „Ahogy az 1800-as években a gabonát itt rakták le a Dunán és szállították, ezáltal lehetővé vált a nyugattal való kereskedelem, úgy néhány évtizedes tévelygés után a gazdasági szükségszerűség és a földrajzi adottságok lehetővé tették az alföldi gabonakereskedelem újjáépítését, amelynek egyik központja Foktő lett” – mondta a polgármester.

    A Glencore vezetősége a megjelenteknek külön meglepetéssel is készült, hiszen a rendezvényen a budapesti Moulin Rouge sztárjai is felléptek.

    (Forrás: kalohirek.hu)