A hitoktatók fizetését el akarja venni a kormány!

2009. szeptember 02.
Ossza meg ismerőseivel!

    A módosítás értelmében a hitoktatók fizetése nulla forint lenne – mutatott rá a KDNP elnöke, kiemelve, ez a változás a hitoktatás mértékének visszaesését jelentené. Magyarország az egyetlen olyan volt kommunista ország, ahol nem kötelező az etika oktatása, az iskolák mindössze 10 százalékában folyik jelenleg hitoktatás. Semjén Zsolt kitért arra is, az egyházak támogatása mindezek mellett 26 százalékkal csökkent, ezért a hitoktatók fizetését nem tudnák miből kigazdálkodni. Mint folytatta, a hitoktatást elsősorban nem a papság, hanem olyan családos, világi emberek végzik, akiknek egzisztenciáját a tanári fizetés jelenti. A KDNP elnöke szerint a tervezet igazságtalan, és olyan, mintha a zene- vagy tornatanárok fizetését vennék el. Hozzátette azt is, tanulók százezreinek a hitoktatáshoz való joga is sérül.

    “Homlokegyenesen ellentétes a hatályos törvényekkel és a nemzetközi szerződésekkel is” – szögezte le Semjén Zsolt, aki szerint a jelenlegi helyzetben a legrosszabb állami üzenet az erkölcsi nevelés ellehetetlenítése, ami a bűnözés és az erkölcstelenség erősödését fogja eredményezni. A KDNP elnöke végül arra hívta fel a figyelmet, a parlamentben mindent meg fognak tenni a módosítási szándék elvetése érdekében, és amennyiben ez mégsem sikerülne, akkor a következő Fidesz-KDNP kormány mindenképpen visszaállítaná a jelenlegi helyzetet.

    Balog Zoltán, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság fideszes elnöke az ötezer lakosnál kisebb települések lelkészeinek helyzetéről szólt. Mint fogalmazott, a kormány tervezete szerint ezek a lelkészek 2010-től nem kapnának kiegészítő támogatásokat. Véleménye szerint a Magyarországon zajló eseményeket figyelembe véve, éppen ebben a helyzetben lenne a legnagyobb szükség az ő szolgálatukra. A fideszes honatya ugyanakkor emlékeztetett arra is, a módosítást megelőzte a karitatív szervezeteket sújtó rendelet, melynek értelmében a természetbeni adományok után áfát kellett fizetni. A döntés után 40 százalékkal csökkent a karitatív felajánlások mértéke.

    (fidesz.hu)