Szebb és élhetőbb környezet a gyermekeknek

2009. augusztus 19.
Ossza meg ismerőseivel!

    Ennek jegyében Hajóson 35 millió, Kecskeméten 42 millió forintból korszerűsítenek 11 lakásotthont. A BKMÖ Kecskeméti Közoktatási Szakszolgálati és Gyermekvédelmi Intézménye Juhar utcai épületében 80 millió forintos ráfordítással 4×8 férőhelyes lakóegységes gyermekotthon kialakítása kezdődik meg. A fejlesztésekhez a forrást az Önkormányzat részben saját erőből, másrész Európai Unió társfinanszírozásával a TIOP-3.4.2. kódszámú pályázaton elnyert támogatással biztosítja.

    A Kecskemét-katonatelepi projektindítón Szécsényi Sándor, a megyei gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatója hangsúlyozta, 2000. februárja óta – mikor megszűnt a Kuruc körúti nagy gyermekotthon, és a megyei ellátásban résztvevőket kisebb, családiasabb lakóotthonokba költöztették -, ez a felújítás lesz a legnagyobb volumenű. A lakóotthonok többsége kívül-belül megújul, a házak új szigetelést, padlóburkolatot, padozatot, új fűtési rendszert kapnak, lecserélik a nyílászárókat, szigetelik a homlokzatokat, felújítják a vizesblokkokat, és mindenhová beköltözik a világháló.

    A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Gyermekvédelmi Szakszolgálata jelenleg közel 1.200 gyermeket lát el intézményeiben és nevelőszülők segítségével. A Juhar utcai Intézményben 32 fő sajátos nevelési igényű gyermek gondozását látják el, jelenleg még a hagyományos diákotthoni formában, mondta köszöntőjében Kimpián Ildikó igazgató asszony. A fejlesztés megvalósítását követően ez a hagyományos ellátási forma megszűnik, a gyermekek számára állapotuknak és életkoruknak is megfelelő családiasabb környezetet biztosít a fenntartó – tájékoztatta a jelenlévőket Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke. Rausch kiemelte a pályázatírók remek munkáját, valamint méltatta Bányai Gábor megyei elnök tevékenységét, „aki elnökké választása óta szívügyének érzi, hogy az állami gondozott és a sajátos nevelési igényű gyermekeknek jobb életet biztosítsunk” – mondta Rausch.

    A munkálatok minden helyszínen befejeződnek 2009 végéig, a beruházások összköltsége 157 millió forint.

    (Forrás: kalohirek.hu)