Képviselői egyeztetés: csökkenhet a szemétszállítási díj?

2009. augusztus 25.
Ossza meg ismerőseivel!

    Baja és Kalocsa környékén egyazon társaság, a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. szállítja el a lakossági hulladékot, amellyel szemben az elmúlt időszakban több probléma is felmerült a polgárok részéről, akik országgyűlési képviselőikhez: Baján Zsigó Róberthez, Kalocsán pedig Semjén Zsolthoz fordultak panasszal.

    „Fogadóóráimon a különböző településekről érkező emberek, különböző sérelmekkel kerestek fel, amelyek egy irányba mutattak a tekintetben, hogy nagyon drága a szemétszállítás és olyanokat is köteleznek a megfizetésre, akik nem laknak ott, vagy éppen nem keletkezik náluk hétről-hétre annyi háztartási hulladék, hogy az elszállítható legyen. Ezért képviselőtársammal, Zsigó Róberttel egyeztetést kezdeményeztünk az érintett Kft. vezetőségével” – mondta el Semjén Zsolt.

    A tárgyalásokra a képviselők szerint azért is szükség van, hiszen alkotmányos probléma a szemétszállítás kapcsán az, hogy az Országgyűlés olyan törvényt hozott, amely lehetővé tette, hogy az önkormányzatok és a hulladékszállító cégek között kötött megállapodás kötelező érvényű a településen lakó állampolgárokra is. „Véleményem szerint ez egy jogi abszurditás, hiszen a lakosok és a cég semmilyen szerződést nem kötöttek, tehát ha valaki nem fizet, mert nem keletkezik hulladéka, akkor furcsa, hogy szerződésszegéssel fenyegessék” – hangsúlyozta Semjén Zsolt, aki elmondta, hogy a fő cél az, hogy olyan kompromisszumra jussanak a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft-vel, amely mind a profitorientált cégnek, mind a lakosoknak kedvező.

    A tárgyalások sikeresek voltak, a képviselők megállapodtak a Kft. vezetőivel, hogy nemcsak jogilag, de gyakorlatban is megteremtik annak a lehetőségét, hogy méltányossági szempontokat érvényesíteni lehessen. „Ez azt jelenti, hogy a kistelepüléseken azoknál az embereknél, ahol nem keletkezik zöldhulladék – hiszen felhasználják azt a kerten belül vagy komposztálják – és az életviteli körülményeiből következően nem keletkezik 70 liternyi háztartási szemét hétről-hétre, azoknak a polgároknak előreláthatólag a jövőben nem kell majd a szemétszállítással kapcsolatosan minden terhet ugyanúgy fizetni, mint azoknak, akik háztartásában ennél lényegesen több szemét keletkezik”  – mondta el Semjén, aki hozzáfűzte, hogy a 170 ezer lakos bizonyos százalékánál méltányosság lesz gyakorolható, amelyről az adott település jegyzője dönt majd. Így kiküszöbölhető lesz az, hogy olyan szolgáltatás után fizessenek a polgárok, amelyet nem teljes mértékben vesznek igénybe.

    A két térség képviselője Semjén Zsolt és Zsigó Róbert törvénymódosítási javaslatot nyújtanak be a parlamentnek, hiszen a jelenlegi törvénynek számos hibája van.

    (Forrás: kalohirek.hu)