Történeti konferencia

2009. július 01.
Ossza meg ismerőseivel!

    Történeti konferenciát rendeztek Kalocsán a Katona István Házban, amely az érsekség elmúlt 100 évét volt hivatott bemutatni. Emellett megemlékeztek dr. Dankó László érsek halálának, valamint dr. Bábel Balázs érsek székfoglalásának 10. évfordulójáról.

    „Azt kívánom, hogy ezek az előadások tárjanak fel olyan világot, amit eddig nem ismertünk eléggé. Mert azt hiszem, nincs itt közöttünk senki olyan, aki az itt elhangzó előadások anyagát úgy ismerné, hogy az számára unott lenne. Ezt a visszatekintést úgy tesszük meg, hogy valamiképpen tisztázni szeretnénk a magunk életét, és múltját is, nem tagadva a gyengeségeinket is. Jézus urunk mondotta, az igazság szabaddá tesz benneteket. És ennek az igazságnak a feltárásában még csak a kezdeti lépéseket tettük meg.” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek a történelmi konferenciát, aki beszédében elmondta, hogy az egyházmegye elmúlt 100 évét vihar és küzdelem jellemezte ugyanúgy, mint a magyar egyházat.

    „Az, hogy most is építkezés folyik,- de most nem a mélyben, hanem a magasban, az Érsekség, a Kollégium és reményeink szerint jövő hónaptól a Székesegyház tetejét újítjuk fel – jelkép értékű. Azzal a reménnyel építkezünk, hogy nekünk nem csak ezer éves múltunk van, hanem van jövőnk is. Nem túlzás azt mondani, hogy ez a 100 év vihar volt, erre emlékeztet a mai nap is, hiszen napra pontosan 90 éve Szamuely Tibor és a Lenin fiúk itt akasztottak Kalocsán, Váradi Lipót Árpád érseket pedig terrorizálták. Ez csak a kezdet volt, hiszen az első világháború után jött Trianon fájdalma, amelyben ugyanúgy elveszítette az érsekség is a területeit, mint az ország és vele elveszett a hatalmas érseki tartomány. A második világháború is megrázta az egyházmegyét, és az előtte lévő idők is elég fájdalmasak voltak a délvidék visszacsatolásakor.” – mondta el az érsek, aki szerint ez a küzdelem valamiképpen bizonyíték is, hiszen az egyház megmaradt és újra tudta kezdeni annak ellenére, hogy megnyomorították.

    (Forrás: kalohirek.hu)