Orbán Viktor a második, Semjén Zsolt a kilecedik helyen az aktuális népszerűségi listán

2009. július 20.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az EP-választás nem forgatta fel a listát, de Fodor Gábor némileg megsínylette pártja rossz szereplését. Az MDF viszont sikerrel vette az EP-akadályt, Dávid Ibolya, valamint Herényi Károly mégis visszaesett. Pontszámveszteségeiket – tavasszal és most is – egyértelműen a Fidesz hívei idézték elő. Körükben az MDF elnökének népszerűsége az év elején megközelítette a 40 pontot, most csak 22-es értéket kapott tőlük – annyit, amennyit egy kormánypolitikusnak adnak a fideszesek.

    Az EP-választás kampányában ismerhette meg a közvélemény a Jobbik elnökét, Vona Gábort. Néhány hónap alatt az emberek fele számára ismerőssé vált a neve. A saját pártja híveit kivéve nem népszerű, ott 58 pontot, a fideszesektől 32-t, a szocialistáktól 17 pontot kapott. A pártválasztásukban bizonytalanoknak sem ő az emberük: 16 pontra értékelték. Összesített mutatójával (a 29 ponttal) a tömör középmezőny egyik résztvevője, s megközelíti a magyar átlagpolitikusok indexét (30).

    A szocialisták új frakcióvezetője, Mesterházy Attila megítélésében erőteljes szerepe van a párthovatartozásnak, de ez mégsem annyira végletes, mint az MSZP politikusainak többségénél. A kormánypárti hívek csak relatíve értékelik kedvezően Mesterházyt (49 pontra), ugyanis az MSZP-s politikusok többsége ennél valamivel magasabb, 55-60 közötti népszerűségi mutatókat kapott tőlük. A Fidesz hívei kedvezőbb véleménnyel vannak róla (23 pont), mint az MSZP-s személyiségek többségéről (akik 13 és 19 közötti rokonszenvmutatókat kaptak). Mesterházy megítélésének további érdekessége, hogy a diplomások körében jóval nagyobb a respektje, mint más társadalmi rétegek körében – 39 pontot kapott tőlük. E csoporton belül most ő az ötödik legnépszerűbb magyar politikus.

    Sólyom László és Orbán Viktor tetemes előnyt szerzett, s ez elsősorban annak köszönhető, hogy az MSZP-nél háromszor nagyobb Fidesz-tábor mindkettejüket magasra értékelte: a pártelnököt 78 pontra, az államfőt 64 pontra. Orbán itteni előnyét azért tudja behozni Sólyom, mert az MSZP táborában 20, a bizonytalanok csoportjában 9 ponttal többet kapott.

    A leköszönő házelnök, Szili Katalin február óta leszálló ágban van, mégis megtartotta helyét az élbolyban: harmadik. Kedvező pozíciójának titka, hogy az MSZP-sek körében – a 64-64 pontos Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet követően – pozitívan értékelték (62 pont), s az ellenzéki szimpatizánsok számára – Gráf Józseffel egyetemben – ő a legrokonszenvesebb kormánypárti politikus (29 pont).

    (Népszabadság)