Nem lesz négypárti frakcióvezetői egyeztetés

2009. július 07.
Ossza meg ismerőseivel!

    Nem lesz frakcióvezetői szintű egyeztetés szerdán a szlovák nyelvtörvényről – derült ki a pártok keddi válaszaiból. A Fidesz várhatóan képviselteti magát a megbeszélésen, a KDNP viszont nem lesz jelen, mert későn érkezett meg a levél, és nem megfelelő az időpont, de a kezdeményezéssel egyetértenek – mondta Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője.

    Az MSZP azt javasolja, hogy a kérdésben először szakértői megbeszélés legyen, s utána egyeztessenek a politikusok. Kóka János vasárnap közölte, hogy négypárti frakcióvezetői találkozót kezdeményez és kedden juttatta el meghívóját a másik három frakció vezetőjének.

    A múlt héten elfogadott, szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.

    (Forrás: kdnp.hu)