Még drágább lett az életünk

2009. július 01.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az áfakulcs 5 százalékos emelkedése miatt júliustól többet kell fizetni a budapesti közszolgáltatásokért, nőnek a BKV jegy- és bérletárai, a kéményseprési tarifák, a vízdíj, a csatornahasználati díj, a szemétszállítási díj. Az áfa emelése miatt drágul a gáz és a villanyáram ára is, valamint néhány alap élelmiszeren kívül szinte minden fogyasztási cikk ára. Emelkednek a jövedéki adótételek is, így drágul a benzin, az alkohol és a cigaretta.

    Július 1-től a jelenlegi 20-ról 25 százalékra emelkedik az áfa általános kulcsa, kivétel ez alól a tej és tejtermékek, az ízesített tej, a gabona, a liszt, a keményítő, vagy a tej felhasználásával készült termékek, illetve a távhő is. Az energiaügyi miniszter rendeletének megfelelően az áfa emelése miatt drágul a gáz és a villanyáram ára is júliustól.

    Emelkednek a jövedéki adótételek: a benzin esetében 5,50 forinttal (5,3 százalékkal) literenként 109 forintra, a gázolaj esetében szintén 5,5 forinttal (6,5 százalékkal) literenként 90,5 forintra nő az adóteher. Az alkoholok jövedéki adója 6-7 százalékkal emelkedik, a dohánytermékeknél a cigarettánál a tételes adó ezer szálanként 8.405 forintra nő.

    Július elsejétől a fővárosi szociálliberális koalíció döntése értelmében nőnek BKV jegy- és bérletárai. A vonaljegy 300 forintba kerül az eddigi 290 forint helyett, a dolgozói bérletért 9.400 forintot, a tanuló- és a nyugdíjasbérletért pedig 3.700 forintot kell fizetni.

    A Fővárosi Közgyűlés döntött a kéményseprési tarifák emeléséről is, ennek megfelelően az egyedi gyűjtőkémény esetében 71 forinttal, a gyűjtőkéménynél 158 forinttal kell többet fizetni, s így 1.773, illetve 3.955 forint lesz a tarifa.
        
    Az áfadrágulás mértékével növekszik júliustól a vízdíj, a csatornahasználati díj, a szemétszállítási díj és a szennyvízszippantás tarifája.

    A távfűtés ára viszont nem drágul a júliusi 5 százalékos áfaemelés ellenére sem, mivel a Főtáv Zrt. ebben a hónapban árengedménnyel kompenzálja a drágulást, augusztustól pedig a törvényi szabályozás alapján 18 százalékra csökken a távfűtés áfakulcsa.
      
    Szintén július 1-jén szűnik meg a 13. havi nyugdíj, amely helyett nyugdíjprémiumot vezetnek be.

    A kabinet július 1-től megszünteti a jelenlegi lakástámogatási rendszert, október 1-jétől új otthonteremtési támogatási formát vezet be.

    Változika személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatára, január 1-jéig visszamenőleg 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra emelkedik. Csökkennek a munkára rakódó terhek: július 1-jétől a minimálbér kétszereséig valamennyi vállalkozás számára 5 százalékponttal, 32-ről 27 százalékra csökken a munkáltatói járulék. A vállalkozói járulék is csökken 1,5 százalékponttal: júliustól a korábbi 4 helyett 2,5 százalékot kell befizetni, szintén a minimálbér kétszereséig.

    Cser-Palkovics András szerint a hétfőn elfogadott adócsomag rossz üzlet az embereknek: a feketeleves már szerdától, minden más pedig talán januártól érezteti majd hatását.

    A pénzügyminiszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, hogy a parlament által hétfőn elfogadott, az élőmunkát terhelő adók 2010-es csökkentése nyomán a magyar munkaerőköltség jövőre versenyképes lesz a régióban. Szólt arról is, hogy a most megszavazott szja-szabályok nyomán a jövő évi nettó keresetek nőnek, az átlagkeresetnél közel havi 16 ezer forinttal.

    (Forrás: MTI)