Kiemelkedő szerepek és lehetőségek az EP-ben

2009. július 17.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az Európai Parlament alakuló ülését, a különböző tisztségviselők megválasztását, pozíciók betöltését követően elmondhatjuk, hogy a Fidesz-KDNP szövetség képviselői igen fontos, befolyásos tagjai lesznek a néppártnak és az egész parlamentnek. Ezáltal a magyar nemzeti érdekek érvényesítése is könnyebbé válik – fogalmazott sajtótájékoztatóján Deutsch Tamás.

    A politikus kiemelte továbbá Európa újraegyesülésének új dimenzióját: Jerzy Buzek lengyel képviselőt a parlament elnökévé, és Schmitt Pál néppárti alelnökké történő megválasztásával nyilvánvalóvá vált, hogy a “régi” és “új” tagország kategóriarendszer a múlté. E kiemelkedően fontos tisztségeknek köszönhetően térségünk is nagyobb figyelemben fog részesülni az unióban – tette hozzá a fideszes képviselő.

    A néppárti csoport vezetője ismét Szájer József, míg tiszteletbeli elnöke Tőkés László lett. Ezzel is kihangsúlyozzuk, hogy frakciónkban a nemzethatárokon átívelő együttműködés és érdekérvényesítés kiemelt szerepet játszik – húzta alá Deutsch Tamás.

    A képviselő beszámolt: négy bizottságban kapott alelnöki posztot a magyar Fidesz-KDNP delegáció egy-egy tagja. Hankiss Ágnest a Petíciós Bizottság alelnökévé, Járóka Líviát a Nőjogi Bizottság alelnökévé, Gál Kingát az Állampolgári Jogi Bizottság alelnökévé, míg Deutsch Tamást a Költségvetési Ellenőrző Bizottság alelnökévé választották. Emellett két fideszes néppárti képviselő tölt be un. koordinátori tisztséget az újonnan megalakult parlamentben. A koordinátorok a bizottsági munkacsoport szakmai vezetői – magyarázta a politikus. Őry Csaba a Foglalkoztatási és Szociális Bizottságban, Surján László a Költségvetési Bizottságban lett szakmai vezető – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

    A fideszes képviselő a bizottsági helyek elosztásán túl arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar nemzeti érdekek európai képviselete szempontjából egy “figyelemreméltó trojka” állt össze Orbán Viktor mint néppárti alelnök, Schmitt Pál EP-alelnök és Szájer József mint az EP néppárti frakciójának alelnöke személyében.

    Ezen pozíciók és tisztségek betöltése érdemben befolyásolhatja a fontos döntéseket, kiemelheti a magyarok érdekeit. Ehhez a sikerhez ugyanúgy hozzá tartozik a magyar néppárti képviselők sikeres munkája az előző parlamenti ciklusból, mint ahogy a Fidesz-KDNP szövetség 57 százalékos történelmi győzelme a 2009-es EP-választásokon – foglalta össze végül Deutsch Tamás.

    (Forrás: fidesz.hu)