Folklórfesztivál a Gubbantós hazájában

2009. július 18.
Ossza meg ismerőseivel!

    Július 15-én, a Fesztivál első napján, Ordason a tánc mellett egyfajta békeüzenetként „megkoszorúzták” a Dunát, vagyis egy koszorút dobtak a folyamba.
    A programok a közeli Uszódon, a Gubbantós hazájában folytatódtak, ahol először hagyományos módon, a református templomban megkeresztelték Megyeri-Kiss Annát, a helyi néptánc pedagógusok, Megyeri István és Kiss Sára gyermekét. A keresztelőn a község apraja, nagyja részt vett, stílusosan népviseletben.

    A Fesztivál keretében, régi, uszódi fotókból nyílt tárlatot tekinthettek meg a vendégek és a község lakói, akik közül még az idősebbek is felfedezhették akár nagyszüleiket is.
    A program menettánccal folytatódott Uszód utcáin, majd a központban lévő színpadon járta a táncot a kilenc csoport.

    Először a „házigazdák” léptek színpadra: az uszódi gyerekek adták elő Kiss Sára koreográfiáját, hatalmas sikerrel, majd Bedi Gyula polgármester köszöntője után az uszódi nyugdíjasklub asszonyai adták elő Kiss Sára: „Lassan kocsis…” című műsorszámát.
    Az 1980-ban alakult, kilenc Fülöp Ferenc díjas táncossal büszkélkedő, hétszeresen kiválóan minősült kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes háromszor lépett színpadra, kalocsai, uszódi táncokkal. Tóth Ferenc, Pécsiné Ács Sarolta, Kishegyi Simon, Kishegyiné Baráth Ildikó és Kiss Sára koreográfiáit mutatták be a táncosok, akik a jövő héten Ciprusra utaznak egy tíznapos nemzetközi fesztiválra.
    A fiatalabb korosztály is képviseltette magát, a kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Bokréta Csoportjának 7-12 éves táncosai új műsorukat, a Kúttisztítást táncolták, a Fülöp Ferenc díjas táncpedagógus, Farkas Éva vezetésével.
    Erdélyből, Magyarlapádról érkezett a helyi Hagyományőrző Együttes, akik a Hagyományos magyarlapádi táncrendet mutatták be.
    Sárpilis a Sárköz legkisebb települése, mégis az egész ország ismeri nevét, a Sárpilisi Népi Együttes tette országos hírűvé, Uszódon a Csodafurulya című mesejáték rövidített változatát adták elő.
    A Büdös Vornyik Zenekar kíséretével a Forgatós Néptánc Egyesület két táncot táncolt, de hatalmas sikert arattak a Kecskemét Táncegyüttes táncosai is.
    Nemcsak viseletükkel, táncukkal is elkápráztatták a közönséget az eszéki táncosok, akik szlavóniait és baranyait jártak, ez utóbbit tambura kísérettel.
    Zárásként a Piros Rózsa Táncegyüttes uszódi táncokat táncolt, a közönség pedig vastapssal, ráadást követelt, majd aki szerette volna megtanulni a színpadon látott lépéseket, megtanulhatta a fellépések után a táncházban.

    (Forrás: kalohirek.hu)