Aláírták a négypárti tiltakozó nyilatkozatot

2009. július 20.
Ossza meg ismerőseivel!

    A törvényhozók által szentesített emberi jogi jogsértés a június 30-án elfogadott szlovák államnyelvtörvény módosítása – olvasható az MSZP, a Fidesz, az SZDSZ és a KDNP országgyűlési frakciójának képviselője által szerdán megfogalmazott négypárti nyilatkozattervezetben.

    A magyar parlamenti pártok felhívják a szlovák parlamenti pártokat, hogy vonják vissza a nyelvtörvényben foglalt diszkriminatív rendelkezéseket, azok ugyanis ellentétesek az európai kisebbségi jogokkal, az Európai Unió szellemiségével, valamint a meglévő emberi jogi egyezményekkel és a józan ésszel.

    Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke úgy fogalmazott: a dokumentum egybecseng Jerzy Buzek európai parlament elnökének álláspontjával, miszerint a kisebbségi szabadságok durva korlátozása miatt nem kétoldalú magyar-szlovák, hanem összeurópai ügyről van szó. A Fidesz szakpolitikusa azt mondta az Európai Uniónak be lehet és be is kell avatkoznia amennyiben ilyen típusú diszkriminációról van szó, mivel az európai közösség hitele múlhat ezen. Németh Zsolt szerint látványos politikai fordulat előtt áll a három éve zajló magyar-szlovák vita, amely elért egy olyan pontot, amit a józan ész határának lehet nevezni. Tarthatatlan állapot, hogy egy országban tartósan a kisebbségi és az emberi jogok korlátozása irányába menetelnek, nem a nyelvi jogegyenlőséget, hanem a nyelvi felsőbbrendűséget hirdetik, erre nem volt példa a második világháborút követő Európa politikájában.

    A fellépést kezdeményező Kóka János (SZDSZ) arról beszélt, hogy valamennyi diplomáciai és nemzetközi jogi eszközt meg kell ragadni annak érdekében, hogy a szlovák parlament még a szeptember elsejei hatálybalépés előtt visszavonja az államnyelvtörvényt.

    A nyilatkozatot még Kovács Tibor (MSZP), Németh Zsolt (Fidesz) és Semjén Zsolt (KDNP) látta el aláírásával.

    Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn továbbította a négy parlamenti párt által aláírt nyilatkozatot Pavol Paskának, a szlovák parlament elnökének.   


    Négypárti nyilatkozat a 2009. június 30-án elfogadott szlovák államnyelvtörvény módosításáról

    A rendelkezésünkre álló nemzetközi jogi, diplomáciai és politikai eszközökkel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a szlovák törvényhozás által elfogadott 1995. évi 270. sz. törvényt és annak 2009. június 30-án elfogadott módosításait országaink jószomszédi viszonyával, a megkötött magyar-szlovák alapszerződéssel és egyéb nemzetközi egyezményekkel, valamint a kisebbségeket és a kulturális sokszínűséget értékként kezelő európai törekvésekkel egyaránt összeegyeztethetetlennek tartjuk. A szlovákiai magyar kisebbséget példátlanul szankcionáló törvény az európai kisebbségi jogokkal, az Európai Unió szellemiségével, a meglévő emberi jogi egyezményekkel és a józan ésszel is ellentétes, ezért indokolt, hogy a magyar politikai szereplők az európai és nemzetközi szervezeteknél egységesen lépjenek fel a jogszabály diszkriminatív rendelkezéseinek hatályon kívül helyezése érdekében.
       
    Egyetértünk abban, hogy az új szlovák törvényi szabályozás nem két ország bilaterális vitája, hanem súlyos és az európai gyakorlattal ellentétes, a törvényhozók által szentesített emberi jogi jogsértés. A szabályozás ellentétes különösen az Európa Tanács Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Kartájával, nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó keretegyezményével, és Miniszteri Bizottságának vonatkozó ajánlásaival, valamint az Európai Unió koppenhágai kritériumaival és Alapjogi Kartájával.
       
    A törvény ahelyett, hogy a nyelvek használói közötti egyenlőséget erősítené, a kisebbségi nyelvet használókat többletkötelezettségekkel terheli és szankciókkal fenyegeti. A nyelvhasználatot nem csupán a gyakorlati szempontok által megkívánt mértékben, hanem ideológiai alapon, a mindennapi élet megannyi területén, elsősorban a nyilvános és hivatalos érintkezések számos vonatkozásában, szükségtelenül korlátozza. Ezzel aránytalanul és indokolatlanul beleavatkozik az emberek magánéletébe, és korlátozza a Szlovákiában élő magyarok és más kisebbségek jogait.
       
    A fentiekre tekintettel felhívjuk a szlovák parlamenti pártokat, hogy a jogszabályban foglalt diszkriminatív rendelkezéseket vonják vissza, valamint kezdeményezzenek tárgyalásokat a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselőinek aktív bevonásával, egy, a kisebbségek számára is elfogadható, illetve az európai értékekkel összhangban álló nyelvhasználati szabályozás kialakításáról.

    Budapest, 2009. július 20.

    Kovács Tibor                       
    frakcióvezető-helyettes
    MSZP

    Németh Zsolt
    frakcióvezető-helyettes
    Fidesz

    Kóka János                       
    frakcióvezető
    SZDSZ
                        
    Semjén Zsolt
    frakcióvezető
    KDNP

    +

    A Szlovákiában elfogadott törvény az általános emberi jogok korlátozása, hiszen csorbítja az anyanyelvhez való jogokat – közölte Bölcskei Gusztáv. A református püspök a brezsnyevi doktrínához hasonlította a jogszabályt és nem titkolta, hogy megdöbbentette az Európai Unió illetékeseinek cinikus hozzáállása. A törvény szerinte ezer éves keresztyén-zsidó értékrenden alapuló együttélési szabályokat sért, mert arra kényszerít, hogy emberek NE az anyanyelvüket használják, miközben anyanyelvüket korlátozzák. Emlékeztetett arra, hogy az ügyben együtt szólalt meg a négy történelmi egyház Magyarországon.

    (Forrás: mno.hu, reformatus.hu)