A szlovák nyelvtörvény visszavonását követelik a fiatal kereszténydemokraták

2009. július 03.
Ossza meg ismerőseivel!

    A szlovák nyelvtörvény visszavonását követelte az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke a budapesti szlovák nagykövetség előtt. Rétvári Bence hangsúlyozta: az unióba történő belépéssel minden tagország elfogadta a nyelvhasználatra vonatkozó szabályokat. 2007. január elseje óta a 27 tagállamban 23 hivatalos nyelv van, s e nemzetközi szerződésben rögzített szabályozáson nem változtathat egyik ország sem.

    A kereszténydemokrata politikus újságírók előtt azt mondta, a nyelvtörvényben rögzítetteket nem kell betartani, hiszen az abban foglaltak ellentétesek egy magasabb rendű jogszabállyal, azzal a nemzetközi szerződéssel, ami Szlovákia uniós tagságáról szól.
        
    Az unióba történő belépéssel minden tagország elfogadta a nyelvhasználatra vonatkozó szabályokat. 2007. január elseje óta a 27 tagállamban 23 hivatalos nyelv van, s e nemzetközi szerződésben rögzített szabályozáson nem változtathat egyik ország sem – hangsúlyozta Rétvári Bence.
        
    Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke kijelentette: meggyőződésük, hogy az 5,5 millió szlovák állampolgár elsöprő többsége nem ért egyet azzal, hogy a magyarok ne használhassák anyanyelvüket Szlovákiában. Álláspontja szerint egy szűk politikai réteg az, amelyik – valószínűleg a gazdasági világválság miatt – a belső társadalmi feszültségeket akarja átvinni a magyarellenes hangulatkeltésbe.

    Rétvári Bence szólt arról is, hogy utoljára a polgári kormány idején volt magas szintű magyar–szlovák találkozó. Mióta baloldali kormányok kerültek hatalomra, egyre inkább eltávolodott egymástól a két ország. Míg a polgári kormány idején híd épült Esztergom és Párkány között, addig a szocialista kormányok idején folyamatos elhidegülés tapasztalható a két állam között – tette hozzá.
        
    Gaal Gergely, az IKSZ alelnöke szerint különösen arcátlan lépés, hogy Szlovákiában éppen 2009-ben, a magyar nyelv évében szavazták meg azt a nyelvtörvényt, mely súlyosan korlátozza a magyar nyelvhasználatot.
        
    Mint mondta: a nyelvtörvényt megszavazó szlovák politikusoknak meg kell érteniük, hogy az európai egység eszményével nem összeegyeztethető, hogy az unió egyik hivatalos nyelvének – a magyar nyelvnek – a használatát büntetik.

    Rétvári Bence a sajtótájékoztató végén egy nagyméretű borítékban magyar–szlovák szótárat tett a nagykövetség postaládájába. Mint mondta, ezzel is szeretnék megkönnyíteni a magyar anyanyelvű állampolgárok megértését.
        
    A héten elfogadott törvény a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár 5 ezer eurós pénzbüntetést kaphat.

    (Forrás: kdnp.hu)