Pécs ellen szavaztak a szocialisták

2009. június 23.
Ossza meg ismerőseivel!

    Az Országgyűlés tegnapi ülésnapján csak az nem látta, aki nem akarta, miként vesz elégtételt a városon – a Fidesz majdani bosszúhadjáratát naponta vizionáló – kormánypárti többség a néhány héttel ezelőtti pécsi polgármester választáson elszenvedett csúfos vereség miatt. Amikor az MSZP és az SZDSZ képviselői megakadályozták, hogy a Tisztelt Ház sürgősséggel napirendre tűzze a pécsi fideszes és kereszténydemokrata országgyűlési képviselők törvénymódosítási indítványát cseppet sem zavarta őket, hogy nemcsak a városon ütnek, hanem az egész országon, ha ellehetetlenítik a Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt megvalósítását. A történtekről Hoppál Péter és Bánki Erik fideszes és Hargitai János KDNP-és országgyűlési képviselő közleményben számolt be.

    Meggátolták az MSZP képviselői, hogy Pécs az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt sikeres megvalósításához pályázat keretében egymilliárd forintos önrészt tudjon lehívni – jelentik ki nyilatkozatukban pécsi  országgyűlési képviselők. Szili Katalin nem vett részt a szavazásban, a pécsi szocialista országgyűlési képviselők korábbi ígéretük ellenére nem támogatták azt az önálló képviselői indítványunkat, amelyet sürgősséggel próbáltunk az Országgyűlés elé vinni a nyári szünetre tekintettel.

    Az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben a 2009. évi költségvetési törvény nem tartalmazza az önrészpályázatok nevesítettjei között Pécset és az EKF 2010 programot. Ezen mulasztás következtében Pécs nem tudja megpályázni az Európa Kulturális Fővárosa projekt sikeres megvalósításához elengedhetetlen 1 milliárd forintos önrészt, ugyanis a 19/2009. (IV. 8.) Önkormányzati Minisztériumi rendelet “az önkormányzatok és jogi személyiségű társulásaik európai uniós fejlesztési pályázatai saját forrás kiegészítése 2009. évi támogatásának rendjéről” nem tartalmazza az EKF projekt megvalósítását, mint támogatható célt.
    A költségvetési törvény módosítása után a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet módosításával már minden akadály elhárul, elhárult volna a projekt sikeres megvalósítása elől – írják az ellenzéki honatyák.  

    Ezért nyújtottunk be önálló képviselői indítványt a parlamentben, amely a 2009. évi költségvetési törvény módosításával lehetővé tette volna, hogy Pécs az Európa Kulturális Fővárosa Projekt sikeres megvalósításához hozzájusson az 1 milliárd forintos önrészhez. Az MSZP képviselői – korábbi ígéretük ellenére – ezt nem támogatták.
    A parlament nyári szünetelése miatt az indítványt, házszabálytól eltérően és sürgősséggel kellett volna megtárgyalni, mert Pécs kifut az időből. Az MSZP azonban ezt megakadályozta. Ezzel nemet mondtak Pécsre és a pécsiekre – zárul a kommüniké.

    Hoppál Péter és Bánki Erik
    a Fidesz országgyűlési képviselői
    Hargitai János
    a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője