Művészet és jótékonyság egymást támogatta

2009. június 15.
Ossza meg ismerőseivel!

    Soha nem volt még ilyen horderejű kiállítás városunkban. Ennek köszönhetően zsúfolásig megtelt a Városi Galéria kiállítóterme ahol hagyományosan egy képzőművészeti kiállítással és egy koncerttel indult a mára már országosan is elismert fesztivál, amely három napra a kultúra nagyvárosává avanzsálta Kalocsát.

    Bayer Ilona megnyitójában jó barátként köszöntötte az ismerős arcokat, és igaz a fesztivál fellépői évről-évre változnak, a „háziasszony” szerep már kilencedik éve az övé, amit mindig örömmel vállal és lelkiismeretesen végez, hiszen mai értékválságos világunkban oly ritkaság az, hogy egy fesztivál színvonala 17 esztendő alatt egy jottányit se csökkenjen. Mostani fesztiválnyitó köszöntőjében a Kék Madár Fesztivál alapítójának, Lakatos Györgynek gondolatait idézte:

    „Ez a tizenhetedik év, és én már megint gondolkodom. Gondolkodom és számolok. Mennyi is az a tizenhét? Kevés vagy sok? Egy 17 éves lányra azt mondják, hogy ifjú hölgy, egy 17 éves fiúra…nagykamasz. 17 év házasság hosszú vagy rövid,…kinek-kinek. 17 évesen ifjú a dió, a platán és az olajfa gyermeknek számít Dorka lányom görög teknőse és a 90-es évek emléke, de bizony idős már a cseresznye és a meggyfa és kimúlt Sára lányom kedvenc lova, Vándor. Ebben a korban öreg a legkedvesebb táskám Marokkóból, s már nagyon pöfög az autóm, pedig valamikor milyen jó volt! Tizenhét, – mondják gombócból is sok, pofonból meg pláne!
    És ölelésből? Simogatásból?
    Túlontúl sok könnycseppekből, de százszor ennyi is kevés nevetésből!
    A XVII. Kék Madár Fesztiválon sok embernek szeretnénk sok-sok örömet, szépséget és élményt szerezni, azért hogy néhányszor tizenhét gyermeknek egyre kevesebb fájdalma legyen.
    Ehhez kell kedves Kalocsaiak, kedves Környékbeliek és kedves Távolabbiak, hogy minél többen eljöjjenek a fesztiválra.
    A mottó maradt: „cseppenként telik meg a tenger”…s talán 17 csepp még nem is elég.”

    A megnyitón, az Artchivum nevében Szabó Noémi művészettörténész köszöntötte a megjelenteket. „Öröm és megtiszteltetés számunkra hogy immár másodszor mutathatjuk be művészeti gyűjteményünk darabjait olyan alkalom keretében ahol művészet és jótékonyság egymást támogatva és kiegészítve fog össze egy ilyen nemes ügy érdekében.” – mondta a művészettörténész. Az idei év kiállítása a művészeti múltunkba való visszatekintés jegyében zajlott, hiszen mint ahogy azt a válogatás címe is mutatja a XX. század legnagyobb festőit vonultatták fel a városunkban. A festmények és grafikák összeállításának fő szempontja volt, hogy minél összefogóbb képet nyújtson a látogatóknak a XX. század fordulójától a II. Világháborúig tartó, sokszor aranykorként emlegetett időszak pezsgő és európai viszonylatban is kvalitásos magyar képzőművészetéről. Közel 50 év művészettörténetének legismertebb irányzatai és legjelentősebb alkotói a magyar klasszikus avantgárd mestereinek remekművei kerültek a falakra. A tárlat különlegessége, hogy az Artchivum első alkalommal mutatja be gyűjteményének ilyen széles szeletét, összesen huszonhárom alkotó negyven művén keresztül. Többek közt láthatók Kalocsán Bernáth Aurél, Czóel Béla, Czigány Dezső, Egry József, Gábor Jenő, Mednyánszky László és Rippl-Rónai József alkotásai is, amely nemcsak különlegessé, de nagy értékűvé is teszi a tárlatot, amelyre több mint száz millió forint biztosítást kötöttek.

    Az idei Kék Madár Fesztivál megnyitójára igazi kuriózummal is készültek a szervezők, hiszen Bábel Klára hárfaművész csodálatos játékával kápráztatta el a kalocsai közönséget. „Számomra nagy megtiszteltetés volt, hogy Lakatos Gyuri rám gondolt, és játszhatom itt. Önmagában már ez nagy örömet okozott. Tudtam, hogy a fesztiválnak milyen jótékony szerepe van, és ha én ebben segítséget nyújthatok, akkor azt szívesen megteszem.”- mondta el a koncert után a Városi Hírlapnak Bábel Klára, aki jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorképzése mellett, a brüsszeli Királyi Konzervatórium hárfa szakán Jana Bouskova tanítványaként fiatal kora ellenére nemzetközileg is elismert művész.

    Szombaton este a Főszékesegyházban folytatódott a Fesztivál, ahol Mozart Requiem-jét hallgathatták meg azok, akik jótékony szándékkal hódoltak a kultúra oltárán. Számukra feledhetetlen élményt jelentett Alpaslan Ertüngealp vezényletével a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus színvonalas előadása.

    (Forrás: kalohirek.hu)